Keihäänheittäjä Topias Laine ja aitajuoksija Viivi Lehikoinen ovat tilastojen valossa Suomen joukkueen kärkinimet alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa 8.-11. heinäkuuta.

Laine on alle 23-vuotiaiden Euroopan tilaston ykkönen ennätyksellään 81,08 ja Lehikoinen 400 metrin aitajuoksussa kolmas niin ikään ennätyksellään 55,77. Suomi osallistuu EM-kilpailuihin 36 urheilijan joukkueella. Lisäksi varalle valittiin neljä urheilijaa.

– Tavoite näissä kisoissa on ylittää edellisen strategiakauden parhaan kilpailun pistemäärä, joka on vuoden 2017 Bydgoszczin EM-kilpailuissa saavutettu 46 pistettä, sanoo joukkueenjohtaja Tapio Rajamäki.

Edellisistä Gävlessä 2019 pidetyistä alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuista Suomen joukkue saalisti Ella Junnilan korkeushypyn pronssimitalin ohella 10 pistesijaa ja yhteensä 17 finaalipaikkaa.

– Alkukesä on sujunut hyvin. Usea urheilija on asettanut itselleen mitalitavoitteen, Rajamäki sanoo.

Laineen ja Lehikoisen ohella viiden parhaan joukkoon alle 23-vuotiaiden Euroopan tilastossa mahtuvat myös neljäntenä olevat pikajuoksija Riku Illukka ja keihäänheittäjä Teemu Narvi sekä viidentenä oleva korkeushyppääjä Daniel Kosonen.

Keihäänheittäjillä karsinta Pihtiputaalla

Suomen joukkueeseen valittiin kaikki Suomen Urheiluliiton (SUL) tulosrajat rikkoneet urheilijat, pois lukien kolmiloikkaaja Saara Hakanen, joka jäi sivuun loukkaantumisen vuoksi.

Nyt nimetyssä joukkueessa on miesten ja naisten keihäänheitossa neljä urheilijaa, kun EM-kilpailuissa voi kussakin lajissa kilpailla vain kolme urheilijaa maata kohden.

– Mieskeihäänheittäjistä Topias Laine ja Teemu Narvi valittiin suoraan joukkueeseen. Sen sijaan Tino Mäkelä ja Aleksi Yli-Mannila heittävät torstaina (1.7.) Pihtipuutalla karsintakilpailun kolmannesta paikasta, Rajamäki sanoo.

– Paremman tuloksen Pihtiputaalla saavuttanut urheilija valitaan joukkueeseen ja karsinnassa toiseksi jäänyt on kotiin jäävä varaheittäjä.

Naisten keihäänheitossa kaikki neljä nimettyä urheilijaa heittävät karsinnan Pihtiputaalla torstaina (1.7.). Naisten keihäänheittoon nimettiin Minna Hollanti, Elina Kinnunen, Julia Valtanen ja Roosa Ylönen.

– Kolme parasta heittäjää valitaan ja neljänneksi jäänyt on kotiin jäävä varaheittäjä, Rajamäki sanoo.

Lähde: Urheiluliitto