Suomi protestoi kulisseissa muutosta ennen ratkaisevaa olympiafinaalia! – Tyly vastaus: ”Tarvitsette parempia urheilijoita”

© Kuva: Getty Images

Erikoinen kilpailu. Mutta lajin henki on, että mikäli hypyn korkeus ei ratkaise, pudotukset ratkaisevat, Wilma Murto sanoi Tokion olympiakisojen seiväshypyn finaalista, jossa hän oli komeasti jaetulla viidennellä sijalla. Sen toi 450:n ylitys heti ensimmäisellä yrityksellä.

– Nyt piti asennoitua niin, että puhdas sarja on tosi arvokas, Murto sanoi.

15 hyppääjän finaalin aloituskorkeus oli 450. Siitä rima nousi 470:een. Suomi protestoi tätä ja tarjosi ensimmäisten korkeuksien vaihtoehdoksi 440 – 460 – 470, mutta Suomen vastaesitys hylättiin.

– Kun joukkueen johtaja Tuomo Salonen kävi tästä puhumassa, tyly vastaus oli, että tarvitsette parempia urheilijoita, Murto sanoi.

Suomen kannalla olivat myös muiden muassa Ruotsi, Ukraina ja Slovenia, mutta kilpailun järjestäjien kanta ei muuttunut.

– Oli erikoista, että nyt mentiin samoilla korotuksilla kuin Dohan MM-kilpailuissa toissavuonna. Siellä se toimi, kun oli ilmastoitu stadion ja tasainen myötätuuli. Nyt oli kuuma ja vaihtelevat tuulet, Murto totesi.

Murto ei jäänyt tilannetta surkuttelemaan vaan käänsi sen edukseen. Kun kisa alkoi 450:stä vastatuuleen, Murto oli siihen valmis. Hän oli yksi vain viidestä kilpailijasta, jotka ylittivät korkeuden ensimmäisellä yrityksellään.

– Se oli tärkeä hyppy. Olen tosi iloinen, että pää ja pakka pysyivät kasassa ja pystyin tekemään hyvän suorituksen, Murto sanoi ja muisteli ettei ole ikinä aloittanut noin korkealta.

Murto: ”Viides sija tuntuu superhyvältä”

Aloituskorkeuden jälkeen Murto yritti kolmesti 470:sta. Yrityksistä ensimmäinen ja kolmas olivat hyviä, mutteivät tuoneet ylitystä.

– Tulin olympiakisoihin rankingin kautta sijoituksella 23:s ja vuositilaston toiseksi huonoimpana, joten viides sija tuntuu ihan superhyvältä, Murto totesi.

– Kisa olisi voinut olla aika erilainen eri korotuksilla. Mutta sillä mennään, mikä on.

Olympiavoiton taivutti kauden kärkitulosta 495 hallussaan pitävä Yhdysvaltain Katie Nageotte. Hän ylitti ainoana 490, vaikka oli vaikeuksissa  aloituskorkeudessaan 450, jonka ylitti vasta kolmannella yrityksellään.

Vailla kansallista edustusoikeutta kilpaillut hallitseva maailnamestari Anzhelika Sidorova oli toinen ja britti Holly Bradshaw kolmas. Kumpikin ylitti 485.

Murto osallistui Tokiossa uransa toisiin olympiakisoihin. Rio de Janeiron kisat päättyivät karsintaan, mutta jättivät paljon tärkeää oppia.

– Olen täällä miettinyt Rioa ja miten paljon olen urheilijana ja kilpailijana kehittynyt. Nyt ei voi kuin olla tyytyväinen. Aika innoissani lähden tekemään duunia kohti Pariisin olympialaisia. Näkymä on aika paljon selkeämpi, kuin se oli Rion jälkeen.

– Odotan myös kauden viimeisiä kilpailuita, Kalevan kisoja ja Ruotsi-ottelua. Ja jos pääsisi vielä joihinkin hyviin kansainvälisiin kisoihin.

Kilpailun alkuvaiheita vaikeuttanut vastatuuli vaihtui loppuillasta myötäiseksi, Olosuhteiden muutos näkyi tulosluettelossa, sillä neljän parhaan jatkaessa myötätuulessa kasvoi 4. ja 5. sijoittuneiden välinen ero 30 senttiin. Neljäs oli Rion olympiavoittaja Kreikan Ekateríni Stefanídi tuloksella 480.

Murto kukisti mm. vuoden 2015 maailmanmestarin Kuuban Yarisley Silvan ja Pohjolan ennätyksen haltijan Ruotsin Angelica Bengtssonin. Murron viides sija on suomalaisten naisurheilijoiden 2000-luvun paras sijoitus olympiakisojen yleisurheilussa.

Lähde: Urheiluliitto


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004