Ilona Mononen päätti kautensa upeasti. Nainen voitti alle 20-vuotiaiden viiden kilometrin katujuoksun Italian Oderzossa.

Mononen onnistui tänä vuonna alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Hän oli viides 3 000 metrillä ja kahdeksas 1 500 metrillä.

Nyt Mononen lähti kolmen kilometrin jälkeen karkuun muilta ja kellotti voiton ajalla 16.53.

– Alkuvauhti tuntui vauhtikestävyystreeniltä. Suunnitelmissa oli vaihtaa rytmiä vasta viimeisellä kierroksella. Kun tuntui niin hyvältä, kiristin jo ennen kahta viimeistä kierrosta ja sain sitten rullailla maaliin, Mononen avasi SUL:n tiedotteella.

– Kierroksella oli yksi ylämäkiosuus ja yhdessä kohdin mukulakiveä, mutta tykkäsin tosi paljon juosta tuolla reitillä. Sai rullata ja tuulikin osui niin kivasti, ettei ollut vastatuulta, Mononen totesi.

Mononen paljasti kisan jälkeen, ettei hän edes harjoitellut enää erityisen kovaa kisaan.

– Tätä kisaa varten en enää hirveän kovaa treenannut. Tulin tänne nauttimaan juoksemisesta ja otin kisan tämän viikon kovana treeninä. Nyt alkaa ylimenokausi, johon lähden hyvällä fiiliksellä, päätti Mononen.

Muista suomalaista Emma Ranta oli 25:s ajalla 17.59 ja Melissa Kykyri 32:s ajalla 18.31.

Alle 20-vuotiaiden miesten kisassa Mikko Kauppinen oli 16:s ajalla 31.53. Arash Ahmad Gul oli 18:s ja Joel Vuohtoniemi 40:s.