Mikäpä sen ihanampaa kuin nauttia talven annista hyvässä seurassa tai itsekseen laduilla lykkien. Hiihtäminen on loistavaa ajanvietettä, mutta myös tiukkaa kokovartalotyöskentelyä, joten olivatpa aikeet mitkä tahansa, hiihdossa jos jossain varusteiden on hyvä olla kohdillaan, jotta innostus pysyy mukavasti yllä.

Hiihtotarvikkeiden ei välttämättä tarvitse olla priimaa, mutta hankintoja tehdessä ajatus siitä, millaisella tyylillä ja millaisissa olosuhteissa matkaasi taitat, on hyvä olla. Omaisuutta laduille päästäkseen ei tarvitse tuhlata, sillä halusitpa sitten perussukset tai tarvikkeet vaativampaan menoon, netistä löytyy vaihtoehtoja jokaiselle oman elämänsä Iivo Niskaselle ja Krista Pärmäkoskelle. Seuraavaksi esittelyssä muutamia vaihtoehtoja.

Suksivuokraa satunnaiselle sivakoijalle

Jos et ole aivan vakuuttunut vielä hiihtoharrastuksesi vakavuudesta tai jos haluat vaihteluksi kokeilla itsellesi vieraampaa hiihtotyyliä, voi olla turvallisinta lähteä liikkeelle välinevuokraamosta. Perinteisesti suksivälineitä voi vuokrata laskettelukeskuksien yhteydessä olevista suksivuokraamoista, mutta tämä ei suinkaan ole nykypäivänä enää ainoa mahdollisuus.

Suksitarvikkeita voi helposti löytää eri kaupunkien sivakointikeskuksista aivan Etelä-Suomea myöden, ja yleisesti suksivuokraa on tarjolla päiväkohtaisesti hintojen lähtiessä paristakymmenestä eurosta ylöspäin.

Jos haluat lähteä lainasuksilla laduille, eikä lähistöltä löydy hiihtokeskuksia, netistä löytyy myös vuokraamoja, jotka toimittavat välineet matkahuollon kautta luoksesi. Muita vaihtoehtoja ovat erilaiset hiihto- tai urheiluyhdistykset, joiden jäsenenä on mahdollista ottaa suksipaketti lainaan, vaikka koko kaudeksi. Jäsenyhdistyksillä on yleensä hyvin kohtuulliset vuosimaksut. Jos olet puolestasi opiskelija, kannattaa vilkaista opinahjosi mahdollisuudet. Esimerkiksi Tampereen yliopisto vuokraa suksia edulliseen
viikonloppuhintaan kaikille korkeakouluopiskelijoille.

Käytettyjä suksiaarteita

Halutessasi omat sukset mahdollisimman edulliseen hintaan kannattaa harkita jo kertaalleen ostettuja vaihtoehtoja. Netissä on jokunen käytettyihin urheiluvarusteisiin keskittyvä sporttidivari, jossa hinnat ovat taatusti edullisemmat kuin mitä täysin uusista hiihtovälineistä joutuisit pulittamaan. Välttääksesi välikädet, vaihtoehtoina ovat esimerkiksi Tori.fi, Huuto.net tai erilaiset Facebook-ryhmät, joissa suksien lisäksi on tarjolla todella laadukkaita hiihtovarusteita huokeaan hintaan.

Suoraan käyttäjältä ostetuissa kaupoissa etuna on se, että voit valikoida ostoalueen omien tarpeidesi mukaan. Jos esimerkiksi haluat välttää lähetyskulut, voit rajata hakua oman asuinpaikkasi perusteella. Toinen etu on, että voit saada arvokasta tietoa edelliseltä käyttäjältä suksien toimivuudesta ja muista yksityiskohdista. Ja muista: kukaan ei kiellä tinkimästä! Aina kannattaa yrittää, jos tuote muuten vaikuttaa hyvältä, mutta ei meinaa mahtua budjettiisi, tai jos muuten vain tuntuu, että hintaa voisi hilata hieman alaspäin.

Oikea ajoitus

Jos haluat pantata ostosten tekoa myöhemmälle talveen, voit yrittää lykätä suksihankintoja kevään puolelle, jolloin perinteisesti alkaa muutenkin talvituotteiden ale. Suksiostojen lykkääminen on aina kuitenkin jonkinlainen riski, sillä hiihto on pitkälti sääriippuvainen laji. Hankien kimmeltäessä kauneimmillaan latuja kulutetaan sellaisella tarmolla, että moni suksikauppias saattaa keväällä myydä pelkkää ei-oota. Jos taas edellinen hiihtokausi on ollut säiden puolesta kehnonlainen, suksikaupat kannattaa hyvinkin ajoittaa syksyyn tai alkutalveen. Jäännöseriä myydään usein kunnon miinusprosentein varustettuna.

Kerran pari vuodessa vai viikoittain

Edullisia suksikauppoja pohtiessa on hyvä miettiä, kuinka paljon suksille on käyttöä. Jos hiihtelet vain harvakseltaan, niin sanotut markettisukset voivat ajaa asian aivan mainiosti. Jos tarkoituksenasi on kuitenkin keskittyä kunnon ylläpitoon tai kohottamiseen, ohjenuorana voi pitää, että suksissa hinta yleensä kulkee laadun kanssa käsi kädessä. Jos et siis halua ostaa uusia suksia jatkuvaan tahtiin, kannattaa hintaa tarkastella pidempää aikaväliä skaalaten.

Urheiluvälinesivuilta löydät valmiita paketteja, jotka yleensä tulevat edullisemmaksi kuin erikseen ostetut hiihtovälineet. Jos hiihdät vähänkään enemmän, ei kannata turhaan karttaa alan erikoisliikkeitä. Heilläkin usein on poistomyyntituotteita ja ennen kaikkea asiantuntevaa osaamista, jotta et ainakaan tule tehneeksi hutiostosta.

Useimpien nettisivujen osioista löydät tarjousvaihtoehdon. Kannattaa myös selata sivuja tarkemmin läpi, sillä varsinkin isompien urheiluliikkeiden sivuilta löytyy uutiskirjeitä ja jäsenyystarjouksia, joilla hintaa alemmaksi. Ja jos mielessäsi on jo tietty suksipaketti, netti tarjoaa vertailusivustoja, jotka etsivät kyseisen tuotteen parhaaseen hintaan ilman turhaa surffailua.

Alennuskoodeista lisätarjouksia

Jos et vielä ole tutustunut alennuskoodisivustoihin, nyt se kannattaa viimeistään tehdä. Alennuskoodeja on saatavana kymmenille, jopa sadoille eri sivustoille ja edistyksellisimmät, kuten bonuspanda.com, tarjoavat suoran näkymän urheilukategoriaan ja erilaisiin talviurheiluvälineitä myyviin verkkokauppoihin. Koodeja ja alennuksia on joka lähtöön ja tuntuvan alennuksen lisäksi voit saada toimituskulut täysin
veloituksetta. Tämä on suksia ostavalle suuri apu, sillä usein toimituskulut suuremmissa lähetyksissä voivat nostaa hintaa reippaastikin.