Venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden mahdollinen paluu kansainvälisiin kisoihin on ottanut tuulta alleen. Tällä hetkellä puhutaan Pariisin vuoden 2024 olympialaisista.

Kansainvälinen olympiakomitea ei ole kertonut virallista kantaansa, mutta puheenjohtaja Thomas Bachin kerrotaan keskustelleen asiasta Yhdysvaltojen ja Kiinan olympiakomiteoiden kanssa. Nyt näyttäisi siltä, että venäläiset ja valkovenäläiset pääsivät mukaan kisoihin neutraalin lipun alla, vaikka sota Ukrainassa jatkuisi.

Olympiamitalisti Seppo Räty sai tiedon Ilta-Sanomilta. Hän kiehahti kuulemastaan.

– Perkele! Nyt ei missään nimessä saisi antaa periksi, Räty täräytti Ilta-Sanomille.

Rädyn mielestä päätös olisi suuri poliittinen voitto Venäjälle. Kansainvälisesti halveksittu presidentti Vladimir Putin ottaisi uutisen ilomielin vastaan.

– Tällaisilla toimillaan KOK saa muun maailman näyttämään heikolta Venäjän edessä. Vladimir Putin nauraa tietysti partaansa, kun länsi polvistuu Venäjän edessä. Ja selvää on, ettei KOK:n kannata tällaisen ehdotuksen jälkeen puhua, että se välittäisi Ukrainan sodan uhreista. Niiltä puheilta on nyt uskottavuus mennyt, paalutti Räty IS:lle.

Monet venäläiset urheiluvaikuttajat suhtautuvat vielä skeptisesti asiaan. Vielä ei riitä uskoa, että KOK ottaisi maan urheilijat mukaan kansainvälisiin kisoihin.

Tästä Ilta-Sanomien juttu.