Venäläisten hiihtäjien lähitulevaisuus kansainvälisissä kisoissa ei näytä kovin valoisalta. Maan hiihtotähdet ovat luonnollisesti pohtineet asiaa paljon.

Veronika Stepanova on ollut viimeisen reilun vuoden aikana erittäin äänekäs. Kukaan muu nykyinen venäläishiihtäjä ei ole julkisesti ilmaissut niin selvästi tukeaan maan presidentti Vladimir Putinille ja hänen brutaalille hyökkäyssodalleen Ukrainassa.

Vielä ei ole selvää, minkälaisilla ehdoilla venäläiset voivat palata kansainväliseen hiihtoon, varsinkin jos sota Ukrainassa jatkuu vielä pitkään.

Venäjän hiihtopomo Jelena Välbe on tehnyt selväksi, että maan hiihtäjät eivät kilpaile ilman maatunnuksia. Kukaan ei myöskään Välben mukaan suostu allekirjoittamaan mitään papereita, joissa suhtaudutaan kriittisesti maan poliittisten päättäjien toimiin.

Stepanova on kirjoittanut omasta hiihtotulevaisuudestaan Match TV:llä.

– Haluanko voittaa kansainvälisiä kisoja? Totta kai. Kysymys on vain, että mistä kisoista on kyse. En usko, että minusta tulee enää maailmanmestaria FIS:n (kansainvälisen hiihtoliiton) alaisissa kisoissa. Norjalaiset, ruotsalaiset ja suomalaiset urheilupomot eivät halua nähdä minua kisoissaan, vuodatti Stepanova.

Stepanova viittasi siihen, että MM-kisat järjestetään vuonna 2025 Trondhemissa, vuonna 2027 Falunissa ja vuonna 2029 Lahdessa.

– He eivät vain halua, että venäläinen tulee voittamaan. He elävät omassa maailmanjärjestyksessään, taiteili Stepanova ilmeisesti ilman minkäänlaista ironiaa ja jatkoi:

– En ole ollut koskaan samaa mieltä siitä. En nyt, en vuonna 2019 tai 2021, kun olin voitokas (tarkoitan nuorten MM-kisoja Suomessa).

Stepanova kritisoi hiljattain myös Instagramissa Lahden vuoden 2029 MM-kisaisännyyttä. Lahti oli kisojen ainoa hakija.

– Minulla on hienoja muistoja 2019 nuorten MM-kisoista Lahdessa – ensimmäinen mitalini kansainvälisistä kilpailusta on sieltä. Mutta sanat ”ainoa hakija” eivät voi muuta kuin hämmentää.

Stepanovan mukaan tilanne kertoo surullista kieltään maastohiihdon heikosta kansainvälisestä suosiosta.