Maailmancup-kausi käynnistyy tulevana viikonloppuna Rukalla perinteisen hiihtotavan kisoissa.

Lauantaina ohjelmassa on vuorossa sprinttikisa ja sunnuntaina naisilla perinteisen 10 kilometrin ja miehillä perinteisen 15 kilometrin kisa. Suomi lähtee kisaviikonloppuun suurella joukkueella.

Naisissa Suomella on maailmancupissa viisi maapaikkaa sekä sprinttiin että normaalimatkoille. Sprintissä suomalaismiehillä on maailmancupissa kuusi maapaikkaa ja normaalimatkoilla neljä. Tämän lisäksi Suomella on jokaiseen Rukan hiihtokisaan edustuspaikka kymmenelle kansallisen ryhmän hiihtäjälle.

Päävalmentaja Reijo Jylhä kertoo, että Rukalla maajoukkueen huoltopalveluiden eli lähinnä suksien voitelun piiriin kuuluu tavallista suurempi ryhmä.

– Jokaisessa kisassa tähän maajoukkueryhmään kuuluu noin kymmenen hiihtäjää. Kyllä se työllistää huoltoa hieman normaalia enemmän, Jylhä valaisee asiaa Hiihtoliiton tiedotteessa.

Rukalle on luvattu viidestä kymmeneen pakkasastetta ja selkeitä talvisia olosuhteita.

– Jos keli on luvatun kaltainen, niin se voi hiukan tuota erittäin työllistettyä huoltoa helpottaa, kun voitelu ei muodostu niin älyttömän haastavaksi. Se olisi positiivinen uutinen, jos olosuhteet on selkeän talviset. Olisihan se hyvä, kun kausi lähtisi tasapuolisesti liikkeelle kaikilla. Saataisiin aika realistinen kuva siitä, missä mennään.

Ryhmän kasvattamisen tarkoituksena on taata useammalle urheilijalle mahdollisuudet nousta maailmancupin pisteille, jotta Suomi saa tulevilla kausille lisää maapaikkoja.

– Meillä on niin kovat urheilijat, että pitäisi olla kuusi maapaikkaa naisillakin sekä sprintissä että distanssissa. Jotta maapaikkojen määrä saadaan nostettua kuuteen, täytyy vähintäänkin yhdeksän naisen sijoittua kauden aikana maailmancupissa pisteille.

– Meillä on kuitenkin maajoukkueessa vain kahdeksan naista, joten ainakin yhden maajoukkueryhmän ulkopuolelta täytyy kauden aikana maailmancupissa pisteille hiihtää. Meidän naisten puolella on sen verran kovatasoinen ryhmä, että meidän ehdottomasti pitäisi saada kuusi paikkaa molempiin sekä sprinttiin että distanssiin. Tällä hetkellä ainoastaan sprinttimiehet ovat kauden aikana saaneet yhdeksän tai enemmän miehiä pisteille, Jylhä selventää.

Maailmancupiin lähetetään aina parhaat urheilijat, joten mahdollisuuksia pisteiden keruuseen maajoukkueen ulkopuolisten urheilijoiden avustuksella on lähinnä kotimaan maailmancupeissa.

– Kaksi suurinta mahdollisuutta saada urheilijoita pisteille on nyt Ruka ja varsinkin keväällä Lahti heti MM-kisojen jälkeen. Monella meidän kansallisen ryhmän ja b-maajoukkuehiihtäjällä pitäisi olla tähtäin Lahdessa.

Miesten maajoukkue: Matti Heikkinen, Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi, Ville Nousiainen.

Miesten sprinttimaajoukkue: Martti Jylhä, Toni Ketelä, Ari Luusua, Juho Mikkonen, Anssi Pentsinen, Matias Strandvall,

Naisten maajoukkue: Anne Kyllönen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Aino-Kaisa Saarinen.

Naisten sprinttimaajoukkue: Anne Kyllönen, Mona-Liisa Malvalehto, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Aino-Kaisa Saarinen.