Suomi kohtaa ensi kesänä lentopallon miesten Maailmanliigassa Portugalin, Belgian ja Hollannin.

Lohkojako päätettiin kansainvälisen liiton kongressissa Italian Cagliarissa viikonvaihteessa. Näin lohkosta tuli ensimmäisen kerran täysin euroopplainen Suomen osalta.

Suomi jatkaa Maailmanliigassa 2-ryhmässä yhdentoista muun maan kanssa kolmeen lohkoon jaettuna. 1-ryhmässä ovat kahdeksan parhaaksi rankattua maata ja 3-ryhmässä puolestaan kaksitoista maata.

Maailmanliiga käynnistyy toukokuun lopulla ja alkulohko saadaan päätökseen heinäkuun alussa.

1-ryhmään nousi viime kauden 2-ryhmän voittaja Australia ja sen tilalle putosi Bulgaria. 3-ryhmästä puolestaan nousi sen voittaja Kuuba ja Japani putosi sen tilalle. 3-ryhmän uusia maita ovat Montenegro, Kreikka ja Kazakhstan.

Maailmanliigan lohkojako 2015 (sulkeissä maailman ranking)

1-ryhmä
Lohko A: Brasilia (1), Italia (4), Serbia (8), Australia (13)
Lohko B: Venäjä (2), Puola (3), USA (5), Iran (10)

2-ryhmä
Lohko C: Argentiina (6), Bulgaria (9), Kuuba (11), Kanada (14)
Lohko D: Saksa (7), Ranska (12), Etelä-Korea (16), Tshekki (26)
Lohko E: Suomi (17), Belgia (20), Hollanti (25), Portugali (27)

3-ryhmä
Lohko F: Tunisia (15), Puerto Rico (23), Turkki (31), Montenegro (86)
Lohko G: Kiina (17), Meksiko (22), Slovakia (34), Kreikka (56)
Lohko H: Egypti (19), Japani (21), Espanja (36), Kazakhstan (42)

Maailmanliigassa pelataan ensi kesänä edelliskesän tapaan tuplaottelut kaikkien maiden kotikentällä eli otteluita kertyy kaksitoista: kuusi kotona ja kuusi vieraissa. Lohkojen voittajat selviävät Final Four-lopputurnaukseen, jota isännöi Bulgaria. Näin lohkosta C-selviää Bulgarian voittaessa lohkon lopputurnaukseen myös lohkokakkonen.

Tuttuja vastustajia Euroopasta

Kaikki lohkon vastustajat ovat Suomelle tuttuja ihan viime vuosilta. Portugalin Suomi kohtasi viimeksi EM-karsinnoissa viime kesänä, Belgian maailmanliigassa samoin viime kesänä ja tuplamaaotteluissa Hämeenlinnassa ennen MM-kisoja. Hollannin kanssa Suomi pelasi samassa Maailmanliigan lohkossa 2013 sekä joukkueet kohtasivat EM-kisoissa myöhemmin syksyllä 2013.

Lohkovastustajista Belgia voitti viime kesänä Suomen lohkon Maailmanliigassa ja eteni Final Four-lopputurnaukseen. Siellä Belgia sijoittui kolmanneksi ja oli Maailmanliigan loppusijoituksissa 11. (Suomi 16.).

Hollanti oli oman lohkonsa ykkönen (9-3 voitot-tappiot) ja sijoittui lopputurnauksessa neljänneksi hävittyään välierän Australialle ja pronssipelin Belgialle. Portugali oli Hollannin lohkon kakkonen (6-6 voitot-tappiot) ja loppusijoitukseltaan 13.

Maailman rankingissa Suomi 17., Belgia 20., Holanti 25. ja Portugali 27.

Syksyn MM-kisoissa Suomi sijoittui yhdeksänneksi, Belgia oli 17. Hollanti ja Portugali eivät päässeet mukaan MM-turnaukseen.

Ensi syksyn EM-kisoihin lohkon maista paikan ovat varmistaneet Suomi ja Belgia. Belgia pääsi mukaan edellisten kisojen sijoituksen perusteella ja Suomi voitettuaan karsintalohkon, jossa Portugalikin oli mukana. Portugali karsii EM-kisapaikasta Slovenian kanssa ja Hollanti Espanjan kanssa. Nämä karsinnat pelataan kesken Maailmanliigan näillä näkymin.

Lähde: Lentopalloliiton tiedote