Suomen futsalmaajoukkueen runkohahmoihin kuuluva Panu Autio uskoo Suomen olevan vahvoilla tammikuun lopulla alkavissa EM-esikarsinnoissa.

Suomi voitti viikonloppuna Pohjoismaiden futsalmestaruuden toista kertaa järjestettävässä Nordic Futsal Cupissa. Turnauksen avausottelussa Suomi tasasi pisteet Tanskan kanssa 1-1, toisessa pelissä kaatui hallitseva mestari Ruotsi lukemin 5-1 ja finaalissa hienon nousun jälkeen Norja 2-1.

EM-esikarsinnat Serbian EM-kisoihin 2016 pelataan tammikuussa 2015. Suomen kanssa samassa lohkossa ovat Wales, Kypros ja Montenegro. Futsal-liigaa GFT:ssä nykyisin pelaava Autio, 29, näkee Suomen mahdollisuudet hyvinä. Uskoa omaan joukkueeseen nostaa luonnollisesti viime viikonlopun turnausvoitto.

– Itseluottamus on tietenkin turnausvoiton jälkeen hyvässä kunnossa. Tavoitteenamme on totta kai mennä jatkoon – siitä ei ole kahta sanaa – mutta helppoa se ei ole, Autio sanoo SuomiUrheilu-sivustolle.

– Tämä Pohjoismaiden mestaruus oli yksi pieni väliaskel ja seuraava askel on se, että menemme esikarsinnoista jatkoon ja tavoittelemme meidän unelmaa ja pelaamista EM-kisoissa, hän jatkaa.

Aution mukaan Suomelle jäi PM-turnauksesta parannettavaa esimerkiksi maalintekotilanteiden luomisessa ja viimeistelyssä hyökkäyspäässä. Epäkohdista huolimatta maajoukkueen konkarille jäi todella positiivinen mieli tapahtumasta – varsinkin kun Suomi nousi tappioasemasta vähintään tasapeliin turnauksen jokaisessa ottelussa.

– Pelaamme tällä hetkellä oikeasti hyvää futsalia. Oli mielettömän hyvä saada vihdoinkin tuloksia. Martićin (Suomen päävalmentaja Mićo Martić) aikana on toisteltu jo jonkin aikaa fraasia, että eteenpäin on menty, mutta tulokset eivät ole vielä osoittaneet sitä niin voimakkaasti.

Autio toteaa Suomen pelin parantuvan jatkuvasti, muun muassa Martićin valmennustavan ansiosta. Päävalmentaja käy jokaisen ottelun läpi videolta joukkueen kanssa, sekä jakaa neuvoja suojateilleen paljon myös henkilökohtaisesti.

– Hän kertoo esimerkiksi, millaisessa asennossa pitää olla ja millaisia merkkejä kentältä pitää pystyä lukemaan. Hän pystyy auttamaan pelaajiakin todella yksityiskohtaisesti, Autio kertoo.

EM-esikarsinnat pelataan Montenegrossa 12.-19. tammikuuta 2015. Sitä ennen Suomi pelaa kaksi harjoitusottelua Ranskaa vastaan 6. ja 7. tammikuuta.

Christos Zavros
Twitter: CZavros