Tour Down Underin etappi päättyi massakiriin ja -kolariin

© Kuva: Getty Images

Australian Tour Down Under –etappiajon neljäs 145 kilometrin etappi päättyi massakiriin. Massakiri kuitenkin typistyi muutaman ajajan kiriksi, sillä lopussa tapahtui iso kolari, joka pysäytti monen matkan. Kirin nopein oli Australian maajoukkueen Steele von Hoff.

Hyvävauhtinen etappi oli irtiottoryhmien yritystä ja kärkijoukkueiden kontrollointia. Kun etapista oli ajettu 23 kilometriä, kärkeen muodostui neljän ajajan ryhmä. Siinä oli mukana päivän aktiivisimman ajajan palkinnon vienyt Jussi Veikkasen joukkuetoveri Cedric Pineau. Veikkasen joukkue ei ole ollut tässä kilpailussa aikaisemmin irtiotoissa. Nyt taktiikka oli muuttunut, kuten Veikkanen ennakoi edellisen etapin jälkeen.

Irtiottoryhmä sai parhaimmillaan noin kahden ja puolen minuutin eron pääjoukkoon. Se ajettiin kiinni hyvissä ajoin ja vielä senkin jälkeenkin oli irtiottoyrityksiä. Ne kuivuivat kuitenkin kasaan ja etappia ajettiin massakiriin.

Loivaan myötäleeseen päättynyt etappi päättyi monen ajajan osalta onnettomasti. Veikkasen joukkue oli saanut tuotua oman kirimiehensä, nuoren Lorrenzo Manzinin hyvin kärkeen. Tällä oli kuitenkin epäonnea, kun Australian maantiepyöräilyn tuore mestari Henrich Haussler kääntyi Manzinin ajolinjalle sen verran, että ranskalaisen etupyörä osui Hausslerin pyörän takapyörään. Sen seurauksena Manzin kaatui keskellä noin 70 kilometrin tuntivauhdilla kirinyttä ryhmää. Hänen mukanaan kolariin joutui useita kymmeniä pyöräilijöitä. Tiettävästi kaikki selvisivät kovasta kolarista vain pintanaarmuilla ja ruhjeilla. Kuitenkin kolarissa olleet FDJ:n ajajat Lorrenzo Manzin ja Olivier Le Gac jättävät joukkueen ilmoituksen mukaan kaksi viimeistä etappia ajamatta.

Voittoon polkenut 27-vuotias Steele von Hoff voitti äskettäin Australian kriterium –mestaruuden. Tämä oli hänen ensimmäinen ammattilaiskilpailujen WorldTour -voitto. Steele von Hoff ajoi kaksi kautta WorldTour –ammattilaisena Garmin-Sharp –joukkueessa, mutta ei saanut jatkosopimusta. Hän siirtyi Continental –tasolle NFTO-joukkueeseen.

Edellisenä päivänä nihkeää menoaan tuskailleelle ja nyt kolarin taakse jääneelle Jussi Veikkaselle merkittiin sama aika kuin voittajalle. Sijoitukseksi merkittiin 87. Etappikilpailujen sääntöjen mukaan viimeisellä kolmella kilometrillä kolareihin juuttuneet ajajat saavat oman ryhmänsä mukaisen ajan. Etappisijoituksella ei sinänsä ole merkitystä, ellei kysymys ole bonussekunteihin edellyttävistä sijoista. Aikaero voittajaan on merkityksellinen.

Kokonaiskilpailuun ajetulla etapilla ei ollut kärjen osalta vaikutusta. Johdossa on edellisen etapin voittaja Rohan Dennis ennen Cadel Evansia. Veikkanen on sijalla 67 (+4.44).

– Olin sen verran takana, että en joutunut pahimpaan kasaan ja pysyin pystyssä. Oliver on pintanaarmulla, mutta Lorrenzo vietiin sairaalaan tutkimuksiin. Mahdollisesti hänellä on leikkaus edessä syvien haavojen takia. Tänään ei ollut samanlainen helle kuin eilen ja jalatkin tuntuivat paremmilta, kertoi Jussi Veikkanen.

Lauantaina ajetaan perinteinen Willunga Hillille päättyvä etappi. Tämä toiseksi viimeinen 151,5 kilometrin etappi tulee käytännössä ratkaisemaan tämänvuotisen voittajan. Päätöspäivänä sunnuntaina Adelaidessa ajettava kriterium on vain asemien varmistelua.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.