Yhdysvaltalaisen Justin Gatlinin hurja 9,74 Dohan Timanttiliigassa on saanut jo jamaikalaisetkin epäilemään, josko heidän kultapojastaan Usain Boltista on tällä kaudella vastuuta Gatlinille.

Jamaikalaisen The Gleaner lehden toimittaja Oral Tracey on kovin huolissaan Boltin mahdollisuuksista.

– Siinä missä Gatlin parantaa juoksujaan kisa kisalta, Bolt on viime vuoden huilin jäljiltä todella kaukana huippukunnostaan.

Kauden ensimmäisellä satasellaan Bolt kellotti Riossa 10,12 ja ensimmäinen 200-metrinen kulki Kingstonissa 20,20.

– Yleensä Boltin juoksu on alkukaudesta vielä raakaa, ja ajat ovat 9,90-10,10 tasolla. Yleensä on tapahtunut raju tasonnosto kohti arvokisoja, missä hän on pystynyt juoksemaan noin 9,70, mikä on riittänyt arvokisavoittoihin, Tracey kirjoittaa.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Gatlin on liian paljon edellä ja tulee juhlimaan voittoa Pekingin Linnunpesässä, missä Bolt tarjosi koko maailmalle unohtumattomia hetkiä olympialaisissa 2008.

Kumpi on maailman nopein mies?

2008 Bolt juoksi Pekingissä silloiset ME-ajat 100 ja 200 metrillä, 9,69 ja 19,30. Seuraavana vuonna hän paransi molempia Berliinin MM-kilpailuissa: 9,58 ja 19,19 ovat edelleen maailmanennätystuloksia. Sitten tuli pari välivuotta supertuloksista, mutta Lontoon olympialaisissa 2012 Bolt raapaisi jälleen 9,63 ja 19,32. MM-Moskovassa voittoihin riittivät 9,77 ja 19,66, mutta moni aavisteli Boltin kipinän olevan hiipumassa. Viime vuonna Bolt kilpaili vammojen vuoksi ainoastaan kerran henkilökohtaisella matkalla. Elokuussa Varsovassa syntyi hänelle kovin keskinkertainen aika 9,98.

Huonokuntoisena Bolt ei ole tavannut muita huippuja vastaan kilpailla. Itse asiassa hänen tuorein tappionsa on 100 metrillä nimenomaan Gatlinille kärsitty; Roomassa kesäkuussa 2013 Gatlin juoksi 9,94 ja Bolt 9,95. On todella mielenkiintoista nähdä, kuinka kaksikon kuntokäyrät kauden mittaan etenevät. Ja tietenkin sokerina pohjalla elokuun lopussa: kumpi on maailman nopein mies, Justin Gatlin vai Usain Bolt?