Markkasen kommentti: Pohja ei saa pudota pois lentopallomaajoukkueen pelistä

© Kuva: Getty Images
Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Suomi avasi kesän 2015 lentopallon Maailmanliigan kahdella 2-3 –tappiolla. Maajoukkuepaidassa nähtiin tällä kertaa uudistuva kokoonpano, sillä viime vuosien suurista vastuunkantajista Mikko Esko, Mikko Oivanen ja Olli Kunnari olivat poissa, kukin omista syistään. Kokemuspankissa oli siis sivussa noin 800 maaottelun verran vajausta.

Eemi Tervaportti näytti viime syksyn MM-kisojen tapaan, että passaripelissä Suomi ei anna tasoitusta, mikäli Esko päättää laittaa Suomi-paidan lopullisesti kaappiin. Belgian ja Ranskan liigoissa marinoitunut passari on kansainvälisen tason pelinrakentaja ja lisäksi miehen yhteispeli hakkurin paikan itselleen vallanneen Olli-Pekka Ojansivun kanssa on saumatonta.

Yleispelaajan paikalla Kunnarin korvaaminen onkin ollut päävalmentaja Tuomas Sammelvuolle enemmän päänvaivaa tuottava tilanne. Jos kansainvälisestä jalkapallosta hakee rinnastuksen, niin saman mittakaavan korvattava omalle joukkueelleen on vaikkapa Barcelonasta lähtevä Xavi, tai aikanaan Juventuksen jättävä Andrea Pirlo.

Sammelvuo on päätynyt Urpo Sivulaan. Tiedossa on, että Sivula ei ole Kunnarin tasoinen hihamies, mutta hän on jo tämän viikonlopun aikana ehtinyt osoittaa kehittymistä tällä osa-alueella.

Samalla Sivula ja Ojansivun yhtäaikainen kentällä olo tekee Suomen hyökkäysosastosta vahvan. Ojansivu on kansainvälisen tason hakkuri, mutta hänelläkin on vielä matkaa maailmanvalioihin, Venäjän Nikolai Pavloviin, Italian Ivan Zaitseviin ja Brasilian Wallaceen ja Vissottoon. Lentopallo on loppujen lopuksi hyökkäyspeli, eli päätös on hyvä, kun Suomi saa käytännössä kaksi hakkuria kentälle yhtä aikaa, vaikka Sivulalle vastaanottovastuuta tuleekin.

Mitä päätös tekee Suomen peli-identiteetille? Sammelvuo on painottanut torjunnan ja puolustuksen olevan lähtökohta Suomen pelaamisessa. Hän luonnehti asiaa viime vuonna ilmestyneen erinomaisen maajoukkuedokumentin kuvaamassa joukkueen palaverissa seuraavasti ”vastustajan pitää tuntea, että me olemme jatkuvasti niiden kurkussa kiinni.”

Tämä tarkoittaa sitä, että Sivulan ja Antti Siltalan ja heitä paikkaavien vaihtopelaajien on pystyttävä tukemaan huippulibero Lauri Kermistä puolustuksessa ja vastaanotossa ensiluokkaisesti. Muuten pelistä putoavat pohja ja perusta pois, eikä näin saa käydä. Muuten tulosta ei tule.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen

Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS