Monen leuat loksahtivat, kun 22-vuotias pika-aituri Nooralotta Neziri hurjasteli huhtikuussa Floridassa 100 metrin aidat 12,69. Tulos paljastui lopulta ankaksi, mutta se ei Nezirin mieltä masentanut.

Kilpailu juostiin +2,6 m/s myötätuulessa, joten aika ei olisi ollut tilastokelpoinen. Ilmeisesti sähköaika ei koskaan käynnistynyt – jälkikäteen tulos muutettiinkin käsiajaksi 12,7. Nezirin valmentajan Jussi Ihamäen videoanalyysin mukaan todellinen sähköaika tuossa juoksussa olisi ollut noin 13,10-13,20 haarukassa. Supertuloksen virheellisyys harmitti hetken, mutta lopulta Neziri halusi olla rehellinen itselleen.

– Toki virallinen aika on virallinen aika, eikä sitä toisaalta aluksi virheeksikään voinut uskoa. Pyysin valmentajaani Jussia kellottamaan ajat videolta heti päästyämme takaisin majapaikkaamme ja luotin hänen kelloonsa enemmän. Halusin myös tämän asian julki, jotta se ei aiheuttaisi turhaa mielipahaa kesällä, kun tämä ennätys ei jatkuvasti rikkoutuisikaan. Kyllähän siinä vähän harmitti, kun ehti maistella tuota aikaa, Neziri myöntää SuomiUrheilu-sivuston haastattelussa.

Viime kesänä Neziri juoksi 100 metrin aitojen SE:ksi 12,98 ja hallikaudella 60 metrin aitojen SE parani tulokseen 7,97, millä irtosi kuudes sija EM-halleista. Vaikka matkaa maailman kärkeen yhä melko lailla on, pitää muistaa, että viime kesänä Nezirin ikäisistä tai nuoremmista urheilijoista maailmassa ainoastaan 11 juoksi kovempaa – ja heistä peräti kahdeksan oli yhdysvaltalaisjuoksijoita.

Lisää Nezirin ajatuksia matkasta maailman huipulle huomenna SuomiUrheilu-sivuston pidemmässä haastattelussa.

Lauri Hollo