Anna-Julia Kontio uran ensimmäiseen Grand Prix -voittoon Sveitsissä – Satu Liukkonen kuudes Bratislavassa

© Kuva: Getty Images

Anna-Julia Kontio, 24, ratsasti Asconassa, Sveitsissä uransa ensimmäiseen Grand Prix -voittoon. Kontio hyppäsi kovatasoisen luokan voittoon Pacific des Essartsilla, joka on ollut hänellä ratsastettavana vasta muutamia kuukausia. Kontio lähti ensimmäisenä kolmentoista ratsukon uusintaan ja teki todella huikean nollaradan ajassa 39,57.

Ainoastaan Kontion avopuoliso Martin Fuchs ja PSG Future pystyi alittamaan ajan, mutta sai yhden pudotuksen. Lähimmäksi Kontiota ratsasti sveitsiläinen Edwin Smits ja Copain du Perchet ajassa 41,07. Kolmas oli irlantilainen Thomas Ryan ja Quite Zero (41,66).

-Tosi, tosi, tosi hyvältä tuntuu totta kai. Olen kaksi kertaa ollut Pacilla toinen, ja tämä (voitto) oli tähtäimessä. Ajattelin, että nyt kolmannella kerralla onnistuu, Anna-Julia Kontio kertoi Suomen Ratsastajainliiton tiedotteessa.

– Ensin ajattelin, että ensimmäisenä uusintaan lähteminen on huono paikka, mutta lähdin yrittämään kaikkeni. Kaikki tai ei mitään. Olin tosi nopea, mutta viimeiselle en mennyt ihan 100 % riskillä, joten oli huolissani, koituuko se kohtalokseni. Seurasin uusintaa ja yritin pysyä rauhallisena ja odottaa. Katsoa mitä tulee. Viimeinen ratsukko jännitti minua eniten (Irlannin Ryan). Pelkäsin, että tulee se kolmas kakkostila.

Pacific des Essarts on 12-vuotias ori (isä Diamant de Semilly), joka tuli myyntiin Thomas Fuchsin talliin, jossa Kontio työskentelee. Ratsukko on aiemmin tällä kaudella ollut toinen Gorla Minoren gp:ssä kolmen tähden ja toinen Dettighofenin gp:ssa kahden tähden tasolla. Maailmanlistalla 220. tilalla oleva Kontio saa Asconan Grand Prix -voitosta mukavasti rankingpisteitä.

Satu Liukkonen ja Celestine loistivat Bratislavassa

Satu Liukkonen ja Celestine (isä Cardento) ovat erinomaisessa vireessä. Ratsukko hyppäsi tuplanollasuorituksen Bratislavan 160 cm Grand Prix´ssa ja sijoittui kuudenneksi. Perjantaina Liukkonen ja 13-vuotias tamma tekivät 4-0 tuloksen Nations Cupissa Suomen joukkueessa, joka sijoittui toiseksi. Kolmen tähden Grand Prix -sijoitus on ratsukon uran toiseksi paras. Vuonna 2012 pari oli neljäs Drammenin neljän tähden Grand Prix´ssa.

– Olen tosi tyytyväinen. En ole aiemmin uskaltanut mennä sillä näin kovaa, koska se katoaa kontrollista, Liukkonen kertoo.

Liukkonen lähti uusintaan ensimmäisenä kahdeksasta ratsukosta. Joukkueenjohtaja Hervé Godignon sanoi, että kahdelle viimeiselle esteelle voi kiristää vauhtia, mutta ”mitään hullua” ei saa tehdä. Liukkonen lähti radalle hakemaan ensisijaisesti puhdasta rataa.

– Muut menivät vaan ihan älyttömän kovaa, Liukkonen totesi paremmistaan.

– Celestine on hypännyt täällä tosi hyvin. Viisi rataa (150-160 –tasolla), joista vain yksi pudotus. Se johtuu varmaankin siitä, että olemme päässeet tekemään nyt useammin ratoja tällä tasolla, ja saaneet molemmat rutiinia.

Voittaja oli Puolan Jaroslaw Skrzyczynski ja Crazy Quick, joka nimensä mukaisesti pesi muut ajassa. Amerikkalaiset Alise Oken – Teirra ja Aurdery Coulter – Capital Colnardo ottivat seuraavat sijat. Liukkonen jäi voittajasta ajassa vajaat kolme sekuntia.

Henri Kovács ja Lennox Luis hyppäsivät radan yhdellä pudotuksella (22.) ja Sebastian Numminen ja Cue Channa 15 virhepisteellä (40.). Aachenin EM-joukkueen ja Bratislavan Nations Cup -joukkueen neljäs ratsukko Mikko Mäentausta ja Eternity D ei osallistunut GP-luokkaan.

Liukkonen ja Numminen palaavat Slovakiasta kotiinsa Ruotsin Gualövin ja kilpailevat muilla hevosilla ensi viikonloppuna. Sitten matka jatkuu Ranskaan Godingnonin tallille viimeistelyharjoituksiin ennen Aachenin EM-kisoja.

-Katsotaan nyt pystynkö ratsastamaan ensi viikonloppuna. Menin eilen 7-vuotiaalla nurin kolmoissarjan b-osalla ja satutin häntäluuni. Hervé ratsastikin hevosiani tänään verryttelyssä. Ajattelin ensin jättää hyppäämättä, mutta ratsastamaanhan tänne on tultu, Liukkonen toteaa sisukkaasti.