Suomen esteratsastajille kakkossija Nations Cupissa – Ykköstila sarjassa

© Kuva: Getty Images

Aachenin EM-kilpailuihin valittu estejoukkue Henri Kovács, Satu Liukkonen, Sebastian Numminen ja Mikko Mäentausta ja joukkueenjohtaja Hervé Godignon tekivät lähes täydellisen tuloksen Bratislavan Nations Cupissa Slovakiassa. Suomi oli kilpailussa toinen ja sai parhaana 2. divisioonan maana täydet 100 pistettä. Samalla Suomi nousi sarjakilpailun kärkeen ja on varmistanut sijoituksen sarjassa viiden parhaan joukossa. Paikka kahden parhaan joukkoon ja Nations Cupin finaaliin Barcelonaan, Espanjaan 24.-27. syyskuuta näyttää tällä hetkellä vielä mahdolliselta.

Ukraina nousee Suomen rinnalle ainoastaan osallistumalla ja saamalla hyväksytyn tuloksen Gijonin osakilpailusta elokuun lopussa Espanjassa. Ukraina on nimittäin ainoa maa, joka hakee pisteitä tästä kilpailusta ja saa näin tuloksen myötä täydet 100 pistettä. Samalla pistemäärällä olevien maiden välinen sijoitus ratkeaa voittojen (100 p.) määrän mukaan. Koska ne ovat Suomella ja Ukrainalla Gijonin jälkeen tasan, ratkaisevat toisen sijan määrät. Niissä Ukraina on edellä kahdella kakkostilalla verrattuna Suomen yhteen kakkostilaan.

Suomen voivat ohittaa vielä Ukrainan lisäksi Tanska, Puola ja Tsekki. Puolan pitää olla viimeisessä osakilpailussa Arezzossa, Italiassa sijoilla 1. tai 2. ohittaakseen Suomen. Tsekin ja Tanskan pitää voittaa tehdäkseen saman. Arezzossa yhdeksällä maalla on mahdollisuudet pisteille.

– Olemme tehneet koko vuoden kovasti töitä. Jos paikka aukeaa parhaiden maiden joukkoon, meidän täytyy tietysti osallistua. Jos se, että olemme Ukrainan, joka on kova estemaa, kanssa samalla viivalla on iso juttu, ranskalainen joukkueenjohtaja Godignon totesi.

Suomen EM-joukkueen viimeistelykisa Bratislavassa onnistui siis erinomaisesti. Olosuhteet olivat haastavat, vaikka rata ei ollut kauden korkeimpia. Bratislavassa oli yli 35 astetta lämmintä.

Ensimmäisellä kierroksella kaikki suomalaisratsukot ottivat yhden pudotuksen. Suomi lähti toiselle kierrokselle kolmannelta sijalta 12 virhepisteellä. Toisella kierroksella Liukkonen, Numminen ja Kovács korjasivat ensimmäisen kierroksen virheensä hypäten pudotuksitta. Ankkurina lähtenyt Kovács varmisti Suomelle kakkostilan kylmäpäisellä nollalla. Eroa voittajaan Ranskaan jäi vain yksi virhepiste.

Mäentausta, jonka hevonen vaikutti Godignonin mielestä väsyneeltä toisella kierroksella, sai kolme pudotusta. Joukkueenjohtaja oli tyytyväinen Mäentaustan suorituksiin, vain pientä hiottavaa löytyy tulevia ratoja ajatellen.

-Olen hyvin ylpeä joukkueesta. He olivat tänään erittäin keskittyneitä ja vahvoja sekä ratsastuksessaan että tuloksissa. Suomi oli ainoa joukkue, joka paransi toisella kierroksella, se kertoo paljon. Kisassa nähtiin vain yksi tuplanolla, Godignon kehui.

Bratislavan toinen pääluokka, Grand Prix, kilpaillaan sunnuntaina. Sen jälkeen Suomen joukkue valmistautuu Aachenin EM-kilpailuihin, jotka alkavat esteratsastuksen osalta 19. elokuuta.

Lähde: Suomen Ratsastajainliiton tiedotus