Parhaista suomalaissuorituksista jousiammunnan MM-kisoissa Tanskassa vastasivat sijalle 33. sijoittuneet Taru Kuoppa ja Antti Tekoniemi tähtäinjousessa ja Tiina Kärkkäinen taljajousessa. Neljän muun tänään ampuneen suomalaisen tie katkesi ensimmäiseen pudotusotteluun. Kuoppa ja Tekoniemi eivät mahdu enää mukaan perjantain olympiakarsintaan.

Naisten tähtäinjousessa Taru Kuoppa aloitti aamulla suomalaisista ensimmäisenä pudotuskierroksilla. Hän kohtasi Valko-Venäjän Ekaterina Timofeyevan, joka aloitti ottelun vahvasti. Kuoppa tuli kuitenkin tasoihin ja rynnisti lopulta ohi vieden 6-4 voiton. Toisella kierroksella Ukrainan Veronika Marchenko oli tasaväkisessä ottelussa lopulta kuitenkin parempi pistein 6-2 ja jätti Kuopan näin sijalle 33.

Taru Kuoppa ei ottelun jälkeen ollut aivan varma, pitäisikö olla tyytyväinen vai pettynyt.

– Olen tyytyväinen omaan ammuntaani. Tekeminen oli täällä varmaa, kisajännitys pysyi hyvin kurissa ja suoritukset kasassa, lahtelainen kommentoi SJAL:n tiedotteessa.

Miesten tähtäinjousessa Antti Tekoniemi kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Japanin Naoya Oniyaman, jonka vaasalainen voitti suoraan kolmella sarjalla pistein 6-0. Seuraavassa ottelussa oli vastassa Indonesian Riau Ega Agatha alkukilpailun 92. sijalta. Tekoniemi aloitti ottelun hyvin, mutta indonesialainen kiri ensin tasoihin ja
sitten lopulta 6-4 voittoon. Näin myös Tekoniemen sijoitukseksi tuli 33:s.

Tappiosta huolimatta myös Tekoniemi näki Kuopan tavoin paljon hyvää ammunnassaan.

– Ammunta oli täällä ehkä parasta, mitä arvokisoissa minulla on ollut. Tietysti tappio jälkimmäisessä ottelussa harmittaa, mutta ensi kautta ja viimeisiä olympiapaikkoja ajatellen kaikki näyttää hyvältä, hän kertoo.

Sekä Tekoniemi että Kuoppa tähtäävät jo ensi vuoden toukokuussa ammuttaviin EM-kilpailuihin, joissa on seuraava mahdollisuus saavuttaa paikkoja Rion olympialaisiin.

Naisten taljajousessa Tiina Kärkkäinen aloitti ensimmäisen kierroksen ottelunsa Venezuelan Olga Boschia vastaan huonosti, sillä ensimmäinen nuoli lipsahti kovassa tuulessa ohi taulun. Oululainen ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan kuroi Boschin etumatkaa kiinni tasaisesti, kunnes 15 nuolen jälkeen ottelu päättyi tasapisteisiin 124-124. Uusintanuolen Kärkkäinen ampui kymppiin Boschin osuessa kahdeksikkoon. Toisella kierroksella vastassa oli alkukilpailun 12. Albina Loginova Venäjältä. Kokenut Loginova hallitsi olosuhteet
paremmin ja voitti ottelun lopulta pistein 128-120. Kärkkäisen sijoitukseksi lopputuloksissa tuli näin 33:s.

– Sää oli vaihteleva ja ammunta vaihtelevaa. Sijoitukseen olen kuitenkin tyytyväinen, ensimmäisissä arvokisoissaan ampunut Kärkkäinen sanoo.

Anne Lantee ei löytänyt tuuliennakkojaan ja hävisi ensimmäisen kierroksen ottelunsa Iso-Britannian Lucy O’Sullivanille pistein 126-139. Lanteen sijoitukseksi tuli 57:s.

Taljajousimiehet saivat ensimmäisen pudotuskierroksensa aikana kokea monenlaista säätä auringonpaisteesta rankkaan sade- ja lopulta raekuuroon. Suomalaiset olivat enemmän ja vähemmän vaikeuksissa yhteen sarjaan osuneen pahimman kuuron aikana. Mikko Juutilainen oli siihen asti tasaisesti kamppailemassa ottelunsa voitosta Iranin Amir Kazempouria vastaan. Ottelu päättyi lopulta iranilaisen voittoon 144-140. Juho Hautamäki joutui niin ikään toteamaan vastustajansa, Kolumbian Camilo Cardonan paremmaksi pistein 131-145. Paralympiavoittaja Jere Forsberg oli sateen kanssa pahoissa vaikeuksissa, kun ammunta-aika oli loppumaisillaan ja takatähtäimessä oli vettä estämässä näkyvyyden. Hän sai nuolen ammuttua viimeisellä
sekunnilla, muttei nähnyt tähdätä, joten nuoli meni ohi taulun. Hänen vastustajansa Michael Matzner Itävallasta ampui olosuhteisiin nähden kovan tuloksen 145, joten Forsberg joutui 120 pisteellään tyytymään 57. sijaan Juutilaisen ja Hautamäen tavoin.

Kööpenhaminassa on miesten tähtäinjousessa vielä 18 maalla ja naisten tähtäinjousessa 11 maalla mahdollisuus olympiapaikkaan, jonka voi varmistaa joko huomenna ammuttavilla seuraavilla pudotuskierroksilla tai perjantain olympiakarsinnassa. Suomi ei ole näiden maiden joukossa.

Lauantaina Kööpenhaminassa ammutaan taljajousen mitaliottelut ja sunnuntaina tähtäinjousen mitaliottelut Kööpenhaminan parlamenttitalon edustalle rakennetulla finaaliradalla.