Jouni Ojala viheltää sunnuntaina kautta aikain ensimmäisenä pelituomarina 400. ja Matti Lähteenmäki kautta aikain ensimmäisenä syöttötuomarina 500. ottelunsa miesten Superpesiksessä Jyväskylässä sunnuntaina, kun Kirin vieraaksi saapuu Koskenkorvan Urheilijat.

Takana on lähes 290 000 kilometriä Suomen maanteitä, 499 ottelua miesten Superpesiksessä 28 eri paikkakunnalla, yli 850 000 katsojaa ja 17 eri pelituomaria.

21 kautta Superpesiksessä ovat jättäneet muistin sopukoihin useita hienoja ihmisiä, otteluita ja ilmiöitä. Tarinoita riittää kerrottavaksi.

– Mahtavat 500 ottelua on takana. Paljon on nähty matkan varrella ja mukaan on tarttunut paljon ystäviä. Onhan se tunteikas hetki, kun lyön laikan naulaan. Kaikki ottelut on samalla laikalla menty paitsi puoli peliä Nurmossa, jossa se hajosi, Lähteenmäki tarinoi Superpesiksen sivuilla.

– Iso kiitos organisaatiolle, että olen saanut olla mukana ja lajille tietysti. Paljon sääntöjuttuja on tehty ja kehitelty, joten omankin korteni olen kantanut kekoon.

Aivan erityisen kiitoksensa Lähteenmäki jakaa työnantajalleen.

– Joustavuus on näissä hommissa tärkeä tekijä. Kun Ensomaan Jouni soittaa aamupäivällä, että nyt lähdet Kiteelle, niin silloin mennään. Työnantajalle on annettava suuri kiitos tällaisen uran mahdollistamisesta.

Ensimmäisellä yhteisellä kaudellaan 1995 Ojala ja Lähteenmäki vihelsivät vain seitsemän ottelua miesten Superpesiksen runkosarjassa. Yhteinen sävel löytyi silti heti, mistä osoituksena kausi jatkui pudotuspeleissä.

– Aika nopeasti opimme tuntemaan toisemme. Matti ei ollut pelkästään innostunut, vaan halusi myös parantaa koko ajan ja kehittää koko viisikon tekemistä, Ojala kertoo.

– Heti aluksi Matti sanoi, että tavoite on viheltää kauden viimeisessä virallisessa ottelussa. Ensimmäisen vuoden tuomarille se tuntui hurjalta, mutta niinhän siinä lopulta kävi, Ojala muistelee miesten neljättä SM-loppuottelua Sotkamossa yli 4500 katsojan edessä 17.9.1995.

Tämän jälkeen Lähteenmäki on yltänyt jokaisella kaudellaan loppuottelutuomariksi. Saavutus on kova, sillä vastaavan kunnian saa vuosittain vain 2-4 tuomariparia.

Nyt pesäpallokauden huipennus on edessä. Juhlaottelun jälkeen alkavat pudotuspelit, joissa Lähteenmäki on hyvin todennäköisesti mukana.

Neljästi kultaisen pillin pokannut kolminkertainen vuoden tuomari ja kaksinkertainen miesten Itä-Lännen syöttötuomari on kuitenkin päätöksensä tehnyt. Ura A-tasolla päättyy tähän kauteen.

– Jatkosta en tiedä, mitään ei ole vielä lyöty lukkoon. Jonkun nuoren tuomarin tueksi voisin lähteä alasarjoihin mukaan, Lähteenmäki sanoo.

Lähde: Superpesiksen verkkosivut