Melina Vliek lapsiratsastajien ensimmäinen estemestari

© Kuva: Getty Images

Nummelainen Melina Vliek voitti Vincentillä kaikkien aikojen ensimmäisen lapsiratsastajien esteratsastuksen Suomen mestaruuden. Hopealle nousivat Janakkalan Teresita Bremer – Abalia SMH ja pronssia ottivat Salon Jasmin Engblom – Cinand.

Ratsastaja oli erittäin iloinen ja hieman yllättynytkin mestaruudestaan, sillä hän hyppäsi ensimmäisen 120 cm:n ratansa vasta heinäkuussa Salossa. Mestaruus ratkesi sunnuntaina Ypäjällä kahdella kierroksella, joista toisella esteet nostettiin 125 cm:iin. Ratsukko hyppäsi läpi kolmen osakilpailun pudottamatta puomiakaan, lauantaina tilille tuli vain yksi aikavirhe.

– En ole hypännyt aiemmin 125 cm:n rataa enkä pitkää vettä, ja molemmat radat olivat tänään aika vaikeita. Olin alun perin ajatellut, että en hyppää viimeistä rundia ollenkaan, jos edelliset luokat eivät olisi menneet hyvin, Vliek sanoi Ratsastajainliiton tiedotteessa.

Ratsukon yhteistyö on kestänyt puoli vuotta, hevonen löytyi Hollannista. Se on kokenut opetusmestari, joka on kilpaillut aiemmin aina Nations Cup -tasolla asti.

–  Vincent ei ole ihan helppo ratsastaa, se hyppää niin paljon ja ilmavasti. Se on tosi kiltti, mutta myös tosi kuuma. Se tuli meille pysyvästi eläkekotiin, sen kanssa pystyn hyppäämään varmaan 140 cm:n tasolle.

Hevonen ja ratsastaja ovat molemmat 13-vuotiaita. Perheellä on oma talli Nummelassa. Isosisko Olivia Vliek voitti ponilla Diendonne kouluratsastuksen SM-pronssia tällä kaudella ja tähtää EM-kilpailuihin. Melinan silmissä siintävät tavoitteena ensi vuoden lapsiratsastajien PM-kilpailut. Häntä valmentaa Christine ”Cinna” Procope.

Viivi Koskinen ponien SM-voittaja

Isojen ponien Suomen mestariksi kruunattiin siuntiolainen Viivi Koskinen ja Two Tone Fred virhepistein 21,5. Hopealle nousivat Saara Kauppi ja  Ravens Clover Lilly Turusta (39,5).

– Tavoitteena täältä oli kulta. Perjantaina tuli kolme puomia, ja jälkeen saimme hyvin rytmistä kiinni, Koskinen kertoo.

Ratsastaja on nyt 15-vuotias, joten hänellä on 14-vuotiaan ratsunsa kanssa vielä yksi ponivuosi jäljellä.

–  Poni on ollut minulla vasta puolisen vuotta, se on tosi kiva, yritteliäs ja rehellinen. Kilpailemme vielä ponien GP-finaalissa ja ensi vuonna tähtäimessä ovat PM-kilpailut.

Kaksikko edusti Suomea jo tänä kesänä PM-tasolla ottaen kahdeksannen sijan. Ratsastajaa valmentaa Marina Ehrnrooth.

Isojen ponien mestaruusfinaalista muodostui haastava, ja yhdeksästä lähteneestä tuloksen sai vain kaksi ponien empiessä esteiden ylitystä.

Sofia Soilu pienten ponien mestariksi

Pienten ponien mestariksi ratsasti vasta 12-vuotias Sofia Soilu Vihdistä. Hänen suomalaissyntyinen poninsa Pin Rock’s Hustle And Bustle piti puomit ilmassa koko kilpailun ajan, tilille tuli vain yksi virhepiste ensimmäisen kilpailun saldona ja yksi aikavirhe sunnuntain finaalissa.

Hopealle nousi Kaarinan Felicia Kallio ponilla Beltin (14 vp)ja pronssille Maskun Jasmin Kallio – Snowflake Cool Riders (18,5). Kilpailun johdossa kahden osakilpailun jälkeen olleet Aida Nyman ja Hannelore II jouduttiin valitettavasti hylkäämään ratsastajan suistuttua satulasta.

– Lähdin tietenkin hakemaan mahdollisimman hyvää tulosta. Poni oli ensimmäisenä päivänä virkeänä ja viimeisellä kierroksella jo vähän väsynyt, mutta se on tosi yritteliäs ja pääsimme hyvin maaliin.

Nuori ratsastaja on silminnähden kiintynyt poniinsa ja kaksikon iloinen ja sujuva meno on ihastuttanut yleisöä läpi kilpailun. Ratsukon yhteistyö on jatkunut kolme vuotta ja ratsastaja aikoo pitää ponistaan kiinni niin kauan kuin ponivuosia riittää, mikäli vain mahdollista.

– Nimensä mukaisesti Hustle ja Bustle sählää ja häslää aina, mutta silloin kun se suorittaa, se suorittaa. Se on tosi seurallinen ja tekemissä kaikkien kanssa.

Ratsukko osallistui tänä kesänä myös PM-kilpailuihin, ja tähtäimessä on vielä pienten ponien GP-finaali. Soilua valmentaa Minna Haikarainen.