Suomen Ratamelontamaajoukkue on valmiina torstaina Milanossa alkaviin MM- kilpailuihin. Kilpailujen ensimmäisenä päivänä kilpaillaan 200 metrin, 500 metrin ja 1000 metrin alku- ja välierissä.

Kilpailujen avauspäivä on varsin merkittävä koska silloin käydään jo useamman olympiamatkan alku- ja välierät, joiden perusteella urheilijoilla on mahdollisuudet edetä lauantain finaaleihin. Kovimmat avauspäivän tulosodotukset ovat miesten 1000m matkoilla, joilla sekä yksikköä melova Miika Dietrich että kaksikko Jeremy HakalaMiika Nykänen hakevat finaaleihin yltäviä suorituksia.

Lisämausteen MM- kilpailuille tuo Milanossa alkava Rio 2016 olympiapaikkojen prosessi, Milanossa on ratamelonnan ensimmäiset suorat Rio 2016 maapaikat jaossa. Ratamelonnalla on olympialaisissa maksimiosallistujamäärä rajattu 248 urheilijaan. Milanossa olympialajien yksikkömatkoilla on jaossa kahdeksan Rio maapaikkaa ja kaksikoissa kuusi Rio 2016 maapaikkaa. Näin ollen suoran maapaikan saavuttaminen Milanossa edellyttää A- finaaliin etenemistä ja finaalissa tulosta kahdeksan tai kuuden parhaan joukossa.

Milanon MM- kilpailujen tulosten perusteella tullaan kuitenkin myös jakamaan ratamelonnan ns. ”takaisinlaskentapaikat”, eli Rio 2016 maapaikkoja jotka tulevat jakoon kesällä 2016 takautuvasti, sen perusteella miten koko maapaikkaprosessi on edennyt. Näin ollen Milanon MM- kilpailujen tuloksilla tulee Rio 2016 olympiapaikkojen osalta olemaan merkittävä merkitys, vaikka urheilija tai alus ei Milanosta saavuttaisikaan suoraa maapaikkaa.

– MM- joukkueemme keskiikä on noin 22 vuotta ja useimmat urheilijat ovat siis vasta kansainvälisen uransa alkuvaiheessa. Nuoresta keskiiästä huolimatta joukkueen urheilijat ovat kaikki jo kilpailleet vuoden tai muutaman Maailmancup-, EM- ja MM-tasolla, joten aivan ensikertalaisista tällä tasolla ei siis ole kyse. Lähdemme innolla ja pirteydellä tekemään hyviä suorituksia Milanossa, ja nautitaan siitä että varsinaisia menestymispaineita ei vielä ole, toteaa valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen Suomen melonta- ja soutuliiton tiedotteessa.

– Potentiaalia on kuitenkin jo nyt useammalla aluksella edetä hyvänä päivänä varsin korkealle näissäkin kilpailuissa joten asetelma on sikäli vapautuneen ja samalla sopivasti näläisen oloinen, jatkaa Pitkänen.

Lähde: Suomen melonta- ja soutuliiton tiedote