Mika Poutala on ollut jo vuosikaudet pikaluistelumme ykkösnimiä. Poutalan mukaan myös tulevalta talvelta voi odottaa paljon.

– Syksy on mennyt tosi hyvin. Ensimmäistä kertaa elämässä on ollut mahdollisuus luistella niin paljon kuin haluan. Olen treenannut elokuun lopusta asti Kanadassa, Kanadan maajoukkueen kanssa. Harjoituskilpailuissa on tullut myös hyviä tuloksia, Poutala kertoo SuomiUrheilulle.

Poutalan mukaan syksy on mennyt eri lailla harjoitusten suhteen kun normaalisti.

– Jäätä on ollut moninkertaiset määrät normaaliin verrattuna ja muutenkin on menty kovempaa treenisettiä kuin yleensä. Nyt jo muutama viikko otettu kevyemmin, koska Maailman cup on pian, Poutala puntaroi.

Ennen joulua on yhteensä neljä Maailman cupin viikonloppua.

– Sitten tammikuun lopussa on vielä yksi Maailman cup, helmikuussa kahdet arvokisat ja maaliskuussa Maailman cupin finaali. Jossain välissä on myös SM-kisat, mutta en vielä tiedä aikataulua niille.

Poutalan mukaan helmikuu on tärkein tänä talvena.

– Sinne mahtuu kahdet arvokilpailut. Molemmat on minulle tärkeitä, mutta erityisesti odotan sprinttereiden MM-kilpailuja.

Monella talviurheilijalla tähtäin on kevään 2018 olympialaisissa, mutta Poutala ei noita kisoja vielä murehdi.

– En ole oikeastaan vielä miettinyt 2018 vuotta. Tässä on vielä muutama vuosi ja monet tärkeät kilpailut ennen sitä, hän muistuttaa.

Suomalaisen pikaluistelun tilasta kysyttäessä Poutala näkee plussia ja miinuksia.

– Nuoria luistelijoita on kyllä tulossa, mutta siihen menee vielä monta vuotta ennen kun he ovat aikuisia ja vakiinnuttavat paikkansa Maailman cupissa. On myös muutamia aikuisia, jotka ovat Maailman cup tasoa. Toivonkin, että he nostaisivat tasoaan, jotta ei tulisi katkosta ”menestykseen” kun minä ja Pekka (Koskela) jossain vaiheessa lopetamme.

Yksi tulevaisuuden nimi on 23-vuotias Elina Risku.

– Olen erittäin iloinen Elinan otteista tänä vuonna. Mukava nähdä että naisissa otetaan askelia eteenpäin. Samalla on todettava, että Elinan jälkeen on vaikea nähdä ketä nousee huipulle.

Jukka Malm