Turun piirin Kakkosessa pelaavaa Alastaron Urheilijoita voidaan pitää syksyn yllätysjoukkueena futsalin Suomen Cupissa. Pikkukylän joukkue on edennyt ainoana alasarjajoukkueena Cupin kahdeksan parhaan joukkueen sakkiin. AU on tiputtanut jatkosta tähän mennessä Ykkösen PJK:n, futsalin mahtiseura Ilveksen alle 21-vuotiaiden joukkueen sekä viime kierroksella sensaatiomaisesti viime kauden SM-hopeajoukkue KaDyn.

Mutta mikä ihmeen porukka tämä AU oikein on? Joukkueen monivuotinen pelaajavalmentaja Sami Happonen vastaa SuomiUrheilu-sivustolle.

– Alastaron Urheilijat on pienen Alastaron pieni suuri seura, ja Futsalin edustusjoukkueen kanssa on noustu kolmessa vuodessa Vitosesta Kakkoseen. Runkona meillä on 90-luvun puolivälissä ja sen jälkeen syntyneet omat kasvatit, jotka ovat jalkapallon puolella nyt suuremmissa organisaatioissa. Lisäksi meillä on muutama pelaaja, minä mukaan lukien, jotka ovat olleet mukana katkeamattomasti siitä alkaen, kun futsal Alastarolle rantautui. Pari kaveria on saatu mukaan näiden omien kasvattien futiskontaktien kautta, mutta olemme yli 80 prosenttisesti omavarainen ryhmä, Happonen valaisee.

Kaadoitte viime kierroksella KaDyn, jossa pelasi kolme Suomen A-maajoukkuepelaajaa, miten ihmeessä Kakkosen joukkue pystyi siihen?

– Puolustuksellisesti pelattiin yhtenäisemmin ja kurinalaisimmin kuin kertaakaan kauden aikana. Vastustajan lanseeraama termi ”passiivinen neliö” kuvasi pelitapaamme kyseisessä ottelussa, vaikka toki pystymme paljon muuhunkin. Me ollaan aika hyviä reagoimaan siihen, miten vastustaja yrittää pelata. Meiltä löytyy paljon yksilötaitoa, toki KaDyn voittamisessa voitettiin myös ottelukohtaisen taktiikan osalta.

Kuinka paljon KaDy-voitto nostatti joukkueen itseluottamusta?

– Nosti kyllä ihan pirusti, nyt uskotaan ihan oikeasti, että mikä tahansa joukkue voi kaatua. Pelkkä itseluottamus ei kuitenkaan aina kanna voittoon saakka, Happonen tietää.

AU:n seuraava haaste Cupissa on jälleen menestynyt liigajoukkue, kun kolmella A-maajoukkuepelaajalla vahvistettu GFT saapuu viininpunaisten vieraaksi Alastarolle keskiviikkona klo 19.00. Ottelun voittaja pääsee Cupin neljän parhaan joukkueen lopputurnaukseen, joka pelataan Tampereella 23.-24. tammikuuta.

Voitteko yllättää futsalväen vielä uudestaan nyt GFT:n kustannuksella?

– Totta kai, kokoonpanomme on hiiren verran kovempi kuin KaDya vastaan. Lisäksi somehiljaisuuden perusteella GFT saattaa tulla takki auki. Sen varaan ei kuitenkaan lasketa, Happonen sanoo.

GFT:ssä pelaa muuan Panu Autio, tuleeko hän saamaan erityiskohtelua?

– No tuskin kukaan on menossa nimmareita pyytämään, vaikka kova jannu onkin. Kyllä koko vierasjoukkueen kanssa saa olla tarkkana.

Kuinka tärkeää on, että ottelu pelataan teidän kotihallissa?

– Kyllähän me kotikentästä etua saadaan, ei voi kiistää. Mutta mielestäni liigajoukkue ei silti voi selitellä vastustajan kotikentällä, voiton avaimet löytyvät aina pelistä.

Onko GFT KaDyakin kovempi haaste?

– Aika samalla viivalla mennään, sarjataulukostakin sen näkee. Maajoukkuepelaajiakin saman verran. Enemmän mietityttää ettemme tekisi itse tästä pelistä vaikeaa, esimerkiksi menemällä asioiden edelle.

Kuinka suuri on avausmaalin merkitys?

– Kyllähän kotijoukkueen tekemä avausmaali sytyttää hallin aivan eri tavalla, mutta kuten KaDyakin vastaan nähtiin, ei sen tarvitse heti tulla. Kun omissa ei kolise se on aina vähintään tasapeli, Happonen sanoo tarkoittaen ettei AU aio lähteä avoimeen maalintekokilpailuun.

 

Matti Heikkilä

 

Edit: Otsikko 15.12. klo 22.33