Pituushyppääjä Henri Väyrynen ponnisti Etelä-Afrikan Potchefstroomissa ennätyksensä 807 ja vei kisan voiton. Tulos vie hänet kotimaan kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi ja rikkoo Amsterdamin EM-kisojen tulosrajan 795.
EM-rajan ponnisti myös toiseksi samassa kilpailussa yltänyt Eero Haapala. Hänen tuloksensa oli 795. Kristian Pulli oli kolmas ennätyksellään 792.
– Leirin aikana harjoitushypyt ovat kulkeneet hyvin. Ensimmäisessä kilpailussa en onnistunut teknisesti, mutta kävin asioita läpi lajivalmentaja Suren Ghazaryanin ja Tapani Keräsen kanssa. Toisessa, vastatuuleen käydyssä kilpailussa sain ponnistuksen toimimaan paremmin ja nyt myös viimeisten askelten rytmitys onnistui hyvin, Väyrynen kertailee ennätyshyppyään Suomen Urheiluliiton verkkosivuilla.
Kilpailu käytiin huippuoloissa. Väyrysen parhaassa hypyssä myötätuulta oli 1,2 metriä sekunnissa. Haapalan ja Pullin hypyissä 0,6 metriä sekunnissa.
Kajaanin Kipinää edustavan ex-seiväshyppääjän ennätys ennen Potchefstroomin kisaa oli 793.
– Juoksi kulki hyvin ja ponnistus oli aivan eri luokkaa kuin aiemmissa kisoissa. Sarjaan tuli muutama pitkä yliastuttukin, Väyrynen sanoo.
Haapala ponnisti Etelä-Afrikan leirin ensimmäisessä kilpailussa myötätuulessa 799 ja sallitussa 786. Nyt nasahti 795.
– Minimitavoite täyttyi, Haapala viittaa EM-rajaan.
– Otin nyt yhden askelparia normaalia lyhyemmän vauhdin. Ponnistus oli ok, mutta tuntui, ettei vauhti ihan ehtinyt kiihtyä. Nyt tiedän, että ensi kerralla pitää ottaa askelparin pidempi vauhti.
Haapalan seuraava kilpailu on vasta keväällä.
Pulli teki Etelä-Afrikassa tasaista jälkeä. Hänen aiempi ennätys ennen Potchefstroomin kisaa oli 789.
– Kaikki hypyt olivat aika lailla samasta muotista. Sarjasta jäi vain piikki puuttumaan, Pulli ruotii.
Pientä kohentamisen varaa jäi hyppyihin myös teknisesti.
– Suurimmassa osassa hyppyjä oli pientä nokitusta alastulossa. Ponnistuskaan ei ollut vielä täydellinen.
Arttu Halmela oli kilpailussa neljäs ponkaistuaan 759.
Lähde: yleisurheilu.fi