Taru Kuoppa sijoittui viidenneksi jousiammunnan viimeisessä olympiakarsintaturnauksessa Antalyassa. Sijoitus takasi Suomelle myös naisten olympiapaikan Rioon.

Kuoppa raivasi tiensä olympiakarsinnan viidenneksi Turkin Antalyassa. Alun perin sijalta 18 pudotuskierroksille lähtenyt lahtelainen voitti ottelu toisensa jälkeen vastustajansa, ja matka katkesi vasta puolivälierissä.

Yksilöpaikkoja Rioon oli Antalyassa alun perin jaossa vain kolme, mutta koska naisten joukkuekilpailussa olympiapaikan saavuttaneilla Italian, Ukrainan ja Taiwanin joukkueilla oli jo yksilöpaikat Rioon, vapautui kolme lisäpaikkaa naisten kilpailuun. Viides sija takasi näin Kuopalle olympiapaikan.

Kuoppa oli lähellä päästä karsintaturnauksen mitaliotteluihin, sillä kovin paljon tiukemmaksi ratkaiseva puolivälierä Ruotsin Christine Bjerendalia vastaan ei olisi voinut mennä. Tappio tuli vasta uusintanuolella, joka molemmilla ajautui kahdeksikkoon. Ruotsalaisen nuoli oli kuitenkin lähempänä keskustaa.

Kuoppaa tappio ei haitannut, sillä tavoitteen eli olympiapaikan hän saavutti.

– Olympiaunelma toteutui, vaikkakin 12 vuotta myöhemmin kuin piti, Kuoppa naurahtaa tyytyväisenä lopettamispäätöksensä pyörtämiseen muutama vuosi sitten.

– Fiilis oli alusta asti päättäväinen ja tahtotila kova, olin päättänyt onnistua ja sen tein! Keli oli tuulinen ja tuuliraot piti katsoa tarkkaan. Ottelut sujuivat hyvällä sykkeellä ja jännitys pysyi hanskassa, lahtelainen kertoo.

Hän voitti 1/24-kierroksella Valko-Venäjän Karyna Dziominskayan 7-3, seuraavalla kierroksella Bulgarian Ralitsa Genchevan 6-2 ja 1/8-kierroksella Tanskan Carina Rosevingen suoraan 6-0.

Anne Backman sijoittui karsintaturnauksen sijalle 17. Hän voitti 1/24-kierroksen ottelussa Valko-Venäjän Ekaterina Timofeyevan 7-3, mutta joutui taipumaan Espanjan Adriana Martinille pistein 2-6.

Ann-Charlotte Biskop-Grahn oli karsintaturnauksen sijalla 57 hävittyään ensimmäisen kierroksen ottelunsa Neitsytsaarten Amanda Warehimelle 2-6.

Lähde: Suomen Jousiampujain Liitto