Kuortaneen Kunnon Anna Hämäläinen voitti Jämsänkosken pikajuoksukarnevaalin naisten 100 metrin juoksun uudella ennätyksellään 11,75. Vastatuulesta huolimatta naisten koko kärkikolmikko rikkoi ennätyksensä. Miesten 100 metrin finaalissa peräti seitsemän juoksijaa paransi ennätyksiään.

Naisten satasella toiseksi ja kolmanneksi juoksivat vuonna 1998 syntyneet lahjakkuudet Sanni Mahonen Keski-Uudenmaan Yleisurheilusta ja Henriikka Parpala Kokkolan Veikoista hekin uusilla ennätyksillään 11,85 ja 11,86. Tulosten arvoa kohottaa, että juoksun aikana mitattiin 0,4 sekuntimetriä vastatuulta.

Neljissä viime Kalevan kisoissa 100 ja 200 metriä voittanutta Hanna-Maari Latvalaa haastaa tosimielellä suuri joukko nuoria ja hiukan kokeneempia pikajuoksijoita. Joukkoon on palannut myös nousukuntoinen vuosien 2011-2014 mitalijuoksija Kuopion Reippaan Maria Räsänen, joka oli nyt neljäs ajalla 11,92.

Hallitseva mestari Latvala kärsii parhaillaan polvivaivasta, joka ehkäisi hänen osallistumisensa Amsterdamin EM-kilpailuihin. Hän pitää kuitenkin hallussaan 100 ja 200 metrin kauden kotimaisia kärkiaikoja ja toivoo palaavansa vielä kilparadalle myöhemmin kesällä. Kalevan kisat järjestetään Oulussa 21.-24. heinäkuuta.

Anna Hämäläinen voitti jo 16-vuotiaana naisten 200 metrin Suomen mestaruuden kesällä 2010 Kajaanissa. Tänä vuonna hän on usean hankalan vuoden jälkeen parantanut neljä vuotta vanhoja 60 ja 100 metrin ennätyksiään ja juossut myötätuuleen nopeammin, kuin viisi vuotta vanha 200 metrin ennätyksensä.

Annaa valmentaa hänen äitinsä Olga Hämäläinen, joka vuonna 1986 Stuttgartin EM-kilpailuissa oli 100 metrillä kuudes ja palkittiin 4×100 metrin viestinjuoksussa pronssimitalilla Neuvostoliiton joukkueessa. Annan isä Eduard Hämäläinen on voittanut kymmenottelussa viisi MM- ja EM-kilpailuiden mitalia.

Samuli Lehtinen yllätti miesten satasella

Miesten 100 metriä voitti Jaakko Erkinheimon valmentama Lahden Ahkeran Samuli Lehtinen uudella ennätyksellään 10,70. Nurmijärven Yleisurheilun 19-vuotias Oskari Lehtonen oli toinen uudella ennätyksellään 10,75 ja Tampereen Pyrinnön Markus Koivula kolmas ajalla 10,76.

Miesten finaalin kahdeksasta juoksijasta seitsemän rikkoi ennätyksensä, heidän joukossaan neljänneksi ajalla 10,78 juossut Lempäälän Kisan vasta 17-vuotias Santeri Kuusiniemi. Finaali päästiin juoksemaan aurinkoisessa 22 asteen lämpötilassa 1,4 sekuntimetrin myötätuuleen.

Miesten pikaviestijoukkueen jäsenet Eetu Rantala, Samuli Samuelsson, Otto Ahlfors ja Ville Myllymäki sekä varaedustajat Hannu Hämäläinen ja Viljami Kaasalainen eivät kilpailleet Jämsänkoskella. Mutta Kalevan kisoihin tähtäävät he jokainen ja heidän lisäkseen myös konkarit Jonathan Åstrand ja Visa Hongisto.

Alkukesästä terveysongelmista kärsinyt pyörätuoliluokan 54 maailmanennätysnainen Amanda Kotaja Vampulan Urheilijoista kuntoutuu kohti Rion paralympiakisoja. Hän kelasi 100 metriä lupaavasti 16,43. Nopeammin ovat tänä kesänä kelanneet vain Yhdysvaltain Tatyana McFadden ja Cheri Madsen.

Lähde: SUL:n tiedote