Suomen nuori Elmo Jankari, 23, ratsasti tammalla Duchess Désiree todella hienon maastoesteradan kenttäratsastuksen toisella osuudella Rion olympialaisissa maanantaina.

– Koko rata meni hienosti lähes loppuun saakka. DD oli super ja tuntui tosi hyvälle ja suoralle kaikilla tehtävillä. Se oli täällä aivan oikeassa paikassa, ja kunto riitti hyvin maaliin saakka. Tuollaisen hevosen kanssa kaikki olisi ollut mahdollista, ilman vesiestettä yhtä hyvin olisi voinut olla nollakin, tai meille olisi tullut enintään 20 sekuntia yliaikaa.

Todella kalliiksi käynyt virhe viimeisellä vesiesteellä harmittaa miestä aivan vietävästi, etenkin kun kaikki eväät olisivat olleet nappisuoritukseen.

– DD laskeutui esteen ensimmäiseltä osalta liian aikaisin veteen ja väli seuraavaan esteeseen jäi vähän pitkäksi, kolmen laukka-askeleen päälle tuli yksi extra. DD oli niillä liian kiinni esteessä, että olisimme pystyneet jatkamaan seuraavalle osalle. DD ei kieltänyt eikä mennyt ohi, mutta käänsin sen itse suoraan toiselle vaihtoehdolle, mikä lasketaan kielloksi samoin kuin voltti.

– Hevonen tuntui vesiesteellä tosi hyvälle, vähän pitkät välit sopivat sille normaalisti hyvin. Olisi pitänyt kannustaa sitä vähän voimakkaammin, että olisimme päässeet sen välin kolmella askeleella.

Jankari ratsasti lyhyet, nopeat tiet kaikilla esteillä paitsi numero kuutosella.

– Katsoin, että ensimmäisistä seitsemästä ratsukosta vain kaksi oli mennyt sen puhtaasti, siinä ratkaisussa menetin alle kymmenen sekuntia. Aikavirheistä melkein kaikki tulivat vesiesteellä, kun piti mennä b ja c -osat toiseen suuntaan ja kääntää vielä uudestaan ympäri 180 astetta seuraavalle esteelle.

Jankari nousi yhdeksän pykälää tuloslistalla

Jankari oli koulukokeen jälkeen 37. tilalla 65 kisaajan joukossa. Maasto-osuudella virhepisteitä kertyi 20 estevirheestä ja 22,8 ylitetystä enimmäisajasta, kokonaissaldo 90,8. Iso ja vaikea maastorata muodostui niin haastavaksi, että näilläkin virhepisteillä Jankari nousi kokonaistilanteessa 28. tilalle.

Vaikea maasto-osuus muutti myös kärjen järjestystä, mitaliin sai otteen vain virheettömällä radalla. Johtoon nousivat koulun jälkeen toisena olleet Australian Christopher Burton ja Santano II pysyen 37.6 virhepisteessä. Toiseksi kipusi Saksan Michael Jung – Sam FBW (40.9), hallitseva olympiamestariratsukko, ja kolmantena ovat Ranskan Nicolas Astier – Piaf De B’neville (42.0).

Haastattelija yrittää piristää Jankaria kertomalla, miten suuressa määrin suomalaiset häntä seuraavat ja kannustavat, ratsastus- ja urheiluyleisö ovat eläneet kilpailun hetkissä tiukasti mukana.

– Harmi, kun en pystynyt nyt sitten parempaan, Jankari sanoo vielä synkemmin.

Tiistai käynnistyy hevostarkastuksella, mikä on läpäistävä ennen jatkoon pääsyä. Sen jälkeen rataesteillä ratkotaan joukkuemitalit ensin omalla kierroksellaan, minkä jälkeen seuraa toinen rataestekoe henkilökohtaisista mitaleista. Mukaan siihen karsii 25 parasta ratsukkoa, kuitenkin enintään 3 maata kohti. Ratsukot starttaavat käänteisessä paremmuusjärjestyksessä.

Lähde: Ratsastus.fi