Pituushyppääjä Eero Haapalan katse on jo visusti Lontoon MM-kisoihin huipentuvassa kilpailukaudessa.

Viime kesän kilpailut päättyivät juhannuksen jälkeen akillesjännevammaan, joka leikattiin. Kuntoutus on luistanut ilman isoja takapakkeja.

– Käyn ensi viikolla kontrollissa ja pääsen luultavasti jo juoksemaan, Haapala sanoo.

Seinäjoen seudun Urheilijoiden hyppääjä ehti ponnistaa päättyneellä ulkoratakaudella 795, joka toi valinnan EM-kisoihin. Amsterdamissa käydyt EM-mittelöt hän kuitenkin katseli televisiosta.

– Eipä siihen jäänyt jossiteltavaa, Haapala kertaa viime kesää.

Haapalalla oli oikean jalan akillisjänteessä kipuja toissa kesästä lähtien. Kuortaneen juhannuskisan jälkeen ne äityivät ja vaiva operoitiin. Jänteestä löytyi repeämän lisäksi vanhan repeämän arpea, joka poistettiin, ja jänne kiinnitettiin luuhun kolmella ankkurilla.

– Jänne oli osittain revennyt kantaluusta irti. Se olisi luultavasti jäänyt vaivamaan, jos sitä ei olisi korjattu. Sain heti alkaa varaamaan jalalla tukimonon kanssa. Minulla oli kuutisen viikkoa tukimono käytössä ja heti tikkien poiston jälkeen pääsin aloittamaan voimaharjoittelun monon kanssa sekä vesijuoksun ja kuntopyöräilyn, Haapala sanoo.

Sittemmin Haapala on päässyt jo kunnolla voimaharjoitteluun makuun.

– Päkiöille ei saa vielä nousta lisäpainojen kanssa, joten esimerkiksi rinnallevetoa ja kyykkyhyppyjä ei voi tehdä vielä puntilla, mutta pystyn tekemään kyykkyjä ja erilaisia liikkeitä laitteilla, hyppääjä sanoo.

EM-hallit maaliskuussa Serbiassa

Tulevan vuoden kansainväliset arvokisat alkavat maaliskuun alussa Belgradissa käytävillä EM-halleilla. Kolme vuotta sitten Haapala ponkaisi vastaavissa kisoissa Göteborgissa neljänneksi. Sitä onko hän ensi talvena taistelemassa paikasta Serbian kisoihin, Jyväskylässä harjoitteleva hyppääjä ei uskalla sanoa.

– Riippuu siitä miten hyvin pääsen juoksemaan ja alkaako jalka ärtyä, kun juokseminen alkaa. Jos kaikki menee hyvin, joulu-tammikuussa voisi päästä jo hyppäämään. Juokseminenkin alkaa kuitenkin hölkästä, Haapala muistuttaa.

Lähde: Yleisurheilu.fi