Lauantaina 3. syyskuuta pelataan Sonera Stadiumilla Helsingissä kautta aikain 37. amerikkalaisen jalkapallon SM-finaali eli Vaahteramalja XXXVII. Loppuottelussa runkosarjan voittaja Seinäjoki Crocodiles kohtaa hallitsevan Suomen mestarin Helsinki Roostersin.

Crocodiles ja Roosters kohtasivat toisensa runkosarjassa kaksi kertaa, ja kumpikin onnistui voittamaan vieraskentällä. Ensimmäinen ottelu päättyi heinäkuussa Seinäjoella lukemiin 27–29 ja toinen elokuussa Helsingissä 23–27. Ensimmäisessä ottelussa Roosters varmisti voiton viimehetken potkumaalilla ja toisessa Crocodiles ratkaisi lopulta runkosarjan voiton onnistumalla potkumaalissa aivan ottelun lopussa. Runkosarjassa finalistit sijoittuivat tasapisteisiin, mutta Crocodilesin parempi maaliero keskinäisissä otteluissa teki Crocodilesista runkosarjavoittajan.

Välierässä Crocodiles kaatoi Wasa Wa1ld Royalsin pistein 14–9, ja Roosters puolestaan eteni finaaliin kaatamalla turkulaisen Anders Trojansin lukemin 31–7.

Crocodiles teki runkosarjassa eniten pisteitä ja päästi vähiten. Varsinkin heittopelissä Crocodiles oli tehokas.

– Meillä ei ole joukkueessa heikkoa lenkkiä, sanoo Crocodilesin päävalmentaja Henri Kotanen.

– Kun pelaamme finaalissa omalla tasollamme, se riittää voittoon. Olemme pystyneet sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa hallitsemaan valtaosaa pelejä ja olemaan parempi.

Roostersin pelin suurin vahvuus oli kesän aikana voimakas juoksupeli sekä tiivis puolustus. Viidettä peräkkäistä mestaruutta hakeva päävalmentaja Juha Hakala peräänkuuluttaa finaalissa monipuolisuutta:

– Isoissa otteluissa pitää pystyä suorittamaan niin heitto- kuin juoksupelinkin osalta. Olemme pelanneet kaksi tiukkaa matsia Crocodilesin kanssa ja molemmat ovat ratkenneet alle touchdownin (6 pistettä) erolla. Crocodiles on sellainen vastustaja, jonka finaaliin toivoo.

Ensimmäinen Vaahteramalja pelattiin vuonna 1980. Roosters on 18 mestaruudellaan historian menestyksekkäin seura. Crocodiles voitti toistaiseksi ainoan mestaruutensa vuonna 2001, mutta on ollut 2000-luvulla mitaleilla useammin kuin yksikään toinen joukkue. Myös vuosi sitten Crocodiles ja Roosters kohtasivat finaalissa. Tuolloin Roosters voitti mestaruuden lukemin 45–31.

Lähde: Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon -liiton tiedote