Samuli Viitanen oli toisen kisapäivän suomalaisnimi judon Euroopan Cupissa Tampereella.

Tampereen Judon 23-vuotias Viitanen voitti -90 kilon sarjan mestaruuden komean päiväsuorituksen myötä. Lisäksi Elina Lehtonen sai hopeaa kahden ottelijan raskaassa sarjassa ja Klaus Verlin pronssia kovan päivätyön tehneenä -81 kiloisissa.

Viitanen osasi pitää johtonsa

Viitanen voitti finaalissa 25-vuotiaan saksalaisen Hannes Conradin. 26 sekunnin jälkeen Viitanen siirtyi johtoon saamalla waza-arin käännettyään tilanteen vastaheitoksi. Kolmen minuutin jälkeen annettiin Viitaselle jo ippon, joka kuitenkin vaihtui yukoksi. Lopun Viitanen puristi tyylikkäästi antamatta saksalaiselle mahdollisuuksia.

– Totta kai Tampereella oli oikein kiva voittaa kotiyleisön edessä. Taisi olla ensimmäinen onnistuminen minulla täällä. Tämä oli kaikkiaan hyvä välietappi matkalla kahden viikon päästä käytävään European Openiin Skotlannissa. Sinne lähden hakemaan kultaa ja rankingpisteitä, tuore mestari kertoi Judoliiton tiedotteessa.

Matkalla finaaliin Viitanen kukisti Ruotsin Pontus Perssonin komealla ipponilla 36 sekunnin jälkeen ja Ranskan Pierre Louis Guerinin ajassa 1:07.

– Kivasti ottelut kovenivat matkalla. Ruotsalainen oli vähän turhankin helppo, mutta ranskalaisen kanssa joutui jo keuhkot koville. Finaali oli ihan onnistunut matsi, ei ollut hätää missään vaiheessa. Henkisesti on ollut vaikea pitää johtoa, mutta nyt meni taktisesti hyvin loppuun asti. Myös samanpuolista ottelijaa vastaan on yleensä vaikeaa, kun ei Suomessa oikein löydy harjoitusvastustajaa, Viitanen kertoi.

Verlinin työ palkittiin

Helsinkiläisen Hontai Judon Klaus Verlin uurasti päivän aikana -81 kiloisissa kuusi ottelua, joista viisi aamusessiossa vajaaseen kahteen tuntiin. Ainoan tappionsa aamulla Verlin koki Ranskan Benoit Collinille ipponilla (3:54). Voitot hän otti kolmesta maamiehestään ennen täyttä aikaa: Konsta Hännisestä (1:31), Oskari Mäkisestä (2:37) ja Petteri Sulanderista (2:26).

– Kivaa, kun otteluita tuli nopeaan tahtiin, pysyi fiilis hyvin. Kone käynnistyi hiljalleen, vähän sellaista dieseliä se oli, Verlin kommentoi tiukaa aamupäiväänsä.

Pronssiottelussa Verlin kohtasi Venäjän Evgeny Kudishinin ja pisteetön ottelu meni jatkoajalle. Siinä Verlin teki kovasti töitä ja pakotti varoituksen venäläiselle ajassa 6:53.

– Vastus oli tiukka, tasaista vääntöä. Siinä mitattiin kummalla se pää ja kunto lopulta kestää. Olin koko ajan aktiivinen ja painoin päälle. Kyllä shido tuli oikeutetusti venäläiselle, Verlin jutteli tyytyväisenä.

Laamaselle pronssitappio

Toinen Tampereen Judon mitaliottelija oli Aatu Laamanen -90 kilon sarjassa hänkin.

20-vuotias Laamanen hävisi avausottelunsa waza-arilla saksalaiselle finalistille Hannes Conradille, mutta voitti keräilyissä maamiehensä Safar Rahmanin ipponilla (1:21).

Pronssiotteluun Laamanen sai vastaansa Ranskan Pierre Louis Guerinin, joka hävisi välierässä Samuli Viitaselle. Guerin voitti pronssiottelun ipponilla ajassa 1:04.

Lehtoselle hopeaa, Aho pronssiottelussa

Jasmine Aho puolestaan hävisi -70 kg pronssiottelussa Ranskan Agathe Devitrylle ipponilla ajassa 1:32.

Lahden Judoseuran Aho hävisi avausottelunsa Sveitsin Alina Lengweilerille waza-arilla.

Naisten +78 kg sarjassa mukana oli vain kaksi ottelijaa, joista Liettuan Sandra Jablonskyte voitti kaksi kertaa Suomen Elina Lehtosen ipponilla 26:en ja 40:än sekunnin jälkeen. Lehtoselle näin sarjan hopea.