Suomen mäkihypyn päävalmentajana vuodet 2010-2014 toiminut Pekka Niemelä ei ihmettele, miksi suomalaisilla menee nyt mäessä täysin päin honkia. Hän on tiennyt sen jo pitkään.

Tämän kauden maailmancup on alkanut poikkeuksellisen murheellisesti. Kasassa on tässä vaiheessa henkilökohtaisista kilpailuista kahdeksan maailmancupin pistettä: tasaisen vauhdin taulukolla se tarkoittaa, että niitä tulee kauden aikana nippa nappa 30. Jo viime vuoden kuviteltiin olleen pohjanoteeraus, kun pisteitä tuli 56.

Niemelä sai omalla kaudellaan rajusti kritiikkiä, mutta kurkataanpa hänen vuosiensa pistesalsoja: 2011 pisteitä tuli 1493, seuraavan vuonna 511. 2013 oli huono vuosi, pisteitä tuli 78, mutta seuraavana vuonna taas jo 740.

SuomiUrheilu -sivuston erikoishaastattelussa huomenna Niemelä pui lajin nykytilaa ja kertoo, missä ja koska kaikki alkoi mennä päin prinkkalaa.

– Tulin päävalmentajaksi 2010 keväällä tilanteeseen, jossa tämä kaikki oli jo nähtävillä, mutta johto tai kukaan muu ei sitä halunnut kenellekään valottaa. He uskoivat, että tähän asti tällainen toiminta on riittänyt, ja tästä eteenpäinkin saisi riittää. He vain toivoivat, että jostakin putkahtaisi uusi Janne Ahonen, Niemelä paaluttaa.

Lue koko Niemelän pitkä ja mielenkiintoinen haastattelu sunnuntaina SuomiUrheilu-sivustolta.

LAURI HOLLO