Jenna Laukkanen jäi toistamiseen neljännelle sijalle uinnin lyhyen radan MM-kisoissa Windsorissa.

Naisten 100 metrin rintauintifinaalissa nähtiin historiallisesti kaksi suomalaista, vieläpä vierekkäisillä radoilla. Laukkanen ui jälleen neljänneksi ja Silja Känsäkoski kuudenneksi.

Mitalit karkasivat Euroopan ulkopuolelle, joten Laukkanen otti epävirallisen maanosan tittelin. 1.04,62 sai Laukkasen hyvin tyytyväiseksi.

– Tosi tyytyväinen olo, pääsin takaisin omalle tasolle sen eilisen uinnin jäljiltä, ja nyt noin lähelle ennätystä. Mitaliin jäi onneksi selvästi matkaa, niin se ei harmita. Onnistuminen tämä finaali kyllä oli, ei minulla ollut mitään aikaa mielessä ennen uintia, Laukkanen iloitsi.

– Lataus uintiin lähtiessä oli hyvä, samanlainen kuin eilen sekauintiin, mutta silti rauhallinen fiilis ennen lähtöä. Oli oikea ratkaisu jättää aamulta 200 metrin sekari pois, vaikka tietysti vähän harmitti katsoa omaa tyhjää rataa.

Laukkanen viimeistelee kisansa sunnuntaina 200 metrin rintauinnilla.

– Sitä jo odotellessa, en olekaan kaksisatasta lyhyellä radalla uinut yli vuoteen, sen verran raaka matka se on, ettei ihan huvikseen sitä viitsi vetää, Laukkanen summasi.

Silja Känsäkoski oli myös iloisella mielellä uran ensimmäisen MM-finaalin jäljiltä. Ennätys kohentui tyylikkäästi sadasosasekunnilla aikaan 1.05,16:

– Hyvä fiilis, jaksoin hyvin loppuun asti, vaikka hapotti aika paljon. Pikkuisen sain korjattua uintiin niitä eilisiä virheitä, mutta en ihan täysin, reaktio taisi olla vielä vähän hidas, Känsäkoski tuumi.

Hänestä oli mukavaa uida Laukkasen vierellä.

– Kyllä se varmaan vähän auttoi, en oikein muista niin tarkasti. Ei me mitään yläviitosia siinä taidettu kuitenkaan heitellä ennen starttia, en minä muistaakseni ainakaan, Känsäkoski nauroi.

Hänelläkin on kisojen päätösmatkana sunnuntain 200 metrin rintauinti.

– Jos pääsisin sen johonkin 2.22-aikaan, niin olisin tyytyväinen.

Tuomola tykitti kymmenenneksi ensimmäisissä MM-uinneissaan

Miesten 50 metrin rintauinnin välierissä Andrei Tuomola teki todella merkittävän ennätysparannuksen. Hän oli pitänyt nimissään matkan Suomen ennätystä joulukuusta 2009, kun kisattiin viimeisiä kertoja kelluttavilla nk. kumipuvuilla. Nyt seitsemän vuotta myöhemmin Tuomola onnistui parantamaan SE-aikaansa, ja teki sen vieläpä roimalla 0,21 sekunnin erolla.

– Hyvä uinti, muutamia huonoja vetoja siellä oli, mutta ei mitään isoja mokia, eikä ikinä nyt täydellistä uintia olekaan. Sain hyvän latauksen uintiin, eihän tällaisista tilaisuuksista voi kuin nauttia, Tuomola hehkutti.

Tulos 26,43 vei hänet jaetulle kymmenennelle sijalle, jolle kurotti hänen lisäkseen myös Ruotsin Johannes Skagius ja Valko-Venäjän Ilya Shymanovich. Sunnuntaina uitavaan finaaliin vaadittiin 26,29.

– Kyllä tämä MM-taso on tosi kova, ei se tullut yllätyksenä, mutta kyllä se kova on, Tuomola muistutti.

Suomen ennätys lämmitti tietysti Järvenpään Uintiklubista Helsingfors Simsällskapiin tällä kaudella siirtynyttä Tuomolaa:

– Ennätys on ennätys, oli se sitten kumipuvulla uitu tai ei, ei siinä minulle suurta eroa ole. Tässä lajissa ennätys viimeksi vuonna 2009 ja nyt heti seitsemän vuotta myöhemmin perään, Tuomola naureskeli.

MM-uinteihinsa Tuomola oli oikein tyytyväinen, rintauintisprintin lisäksi oma ennätys syntyi myös 50 metrin vapaassa. Seuraava tavoite siintää heinäkuun pitkän radan MM-kisoissa Budapestissa.

Koskella rohkea vauhdinjako

Matias Koski tavoitteli toista finaaliaan MM-uintien päätösillaksi sunnuntaille, mutta joutui lopettamaan kisansa välierävaiheeseen. Uinti jäi kymmenyksen hitaammaksi, kuin aamun alkuerissä. 47,65 oikeutti 14. sijaan, ja finaaliin olisi tarvittu 47,30.

Koski pisti välierään kaiken peliin riskilläkin, ja aloitti jopa yli kolmasosasekunnin kovempaa puoleen matkaan kuin alkuerissä. Toinen puolisko matkasta tuli sen seurauksena tuntuvasti hitaammin.

Suomen ennätys jää kuitenkin Kosken nimiin tämän 100 metrin lisäksi myös päämatkalta 200 metriltä, jossa tuloksena oli finaalin seitsemäs sija. Kaikista neljästä henkilökohtaisesta MM-startista kolme päättyi SE-lukemiin.

Lähde: Uimaliitto