Sprinttereiden pikaluistelun EM-kilpailut käydään tulervana viikonloppuna Hollannin Heerenveenissä, Thialfin pikaluisteluareenassa. Suomen joukkueen muodostavat Pekka Koskela, Mika Poutala, Samuli Suomalainen ja Elina Risku.

Sprinttereiden EM-kisat järjestetään nyt ensimmäisen kerran. Sprinttereiden EM-mitalit ratkotaan yhteispistein kahdessa 500 ja kahdessa 1000 metrin kilpailussa. Miehet kisaavat perjantaina ja lauantaina, naiset lauantaina ja sunnuntaina.

Miesten suurimpiin mitalisuosikkeihin voidaan lukea Poutalan ohella ovat Venäjän Pavel Kulizhnikov ja Ruslan Murashov, hollantillaiset Kjeld Nuis ja Kai Verbij sekä Saksan Nico Ihle. Mukana on lähes koko maailman kärki.

Hienosti kauden avannut Mika Poutala on muun joukkueen tapaan ollut kisapaikalla jo maanantaista asti.

– Todella innoissani olen lähdössä näihin ensimmäisen kerran järjestettäviin sprinttereiden EM-kisoihin. Nämä ovat koko pikaluisteluhistorian kannalta hienot kilpailut.

Mikan kauden päätavoite Calgaryssä miehen ”kotijäällä” Calgaryssä helmikuun lopulla järjestettävän sprinttereiden MM-kilpailut, joihin Heerenveenin EM-kisat ovat hyvä kenraaliharjoitus.

– Joulukuun alussa vedin lyhyen tehojakson ja viime viikolla olimme leireiemässä Inzellissä. Kunto pitäisi olla ihan kohdillaan. Jää tuntuu samanlaiselta kuin taannoin maailmancupissa. Viimeksi oli vähän haasteita päästä sen kanssa sinuiksi, mutta nyt tuntuu jo paremmalta.

Poutalan mukaan palkintopallille on tyrkyllä 6-8 kaveria.

– Toivotaan, että saan hyvät suoritukset aikaiseksi ja olen yksi siitä porukasta!

Poutalan alkukauteen on sisältynyt jo yksi maailmancupin palkintokorokepaikka 1000 metrillä ja puolet lyhyemmällä matkalla sijoittuminen kaikissa viidessä startissa kymmenen parhaan joukkoon. Poutala on eurooppalaisluistelijoista maailmancupin pisteissä 500 metrillä neljäs ja tonnilla kuudes.

Koskela valmistautui ulkojäällä Seinäjoella

Kokenut, kaksinkertainen sprinttereiden yhteispisteiden MM-mitalisti Koskela on valmistautunut EM-kisoihin jatkamalla harjoitusjaksoa edellisen Heerenveenin maailmancupin kisan jälkeen kotimaassa.

– Jouluna otettiin rennommin ja sen jälkeen taas kovatehoinen ennen kisapaikalle matkustamista. Kiva nähdä mihin suuntaa tämä on menossa. Seinäjoella oli hyvät harjoituskerrat ja -vedot, Pekka kertoi Heerenveenistä.

Koskela luisteli MM-hopealle vastaavan systeemin kisoissa 2007 Hamarissa ja 2013 Salt Lake Cityssä. Ensimmäisen kerran 34-vuotias suomalainen oli mukana sprinttereiden arvokilpailuissa jo 13 vuotta sitten.

Lähde: Luisteluliitto