Suomalaiset mäkimiehet tekivät komeaa jälkeä MM-Lahden normaalimäen karsinnassa.

Koko kausi on ollut yhtä taapertamista, tosin Janne Ahonen on ollut hienoisessa nousukunnossa koko ajan. Nyt räpsähti pikkumäestä peräti 97-metrinen. Ville Larinto säesti upeasti 95,5 metrin hypyllä.

Vaikka kyse olikin vain karsintakilpailusta, tällaista on odotettu ikuisuus. Olisiko näissä kisoissa sittenkin menestyssauma?

Toki, kun suomalaisten menestyssaumasta puhutaan, pitää olla realisti. Sijoitus 10 parhaan joukkoon olisi meille tässä tilanteessa huikeaa menestystä. Mitaleista tappelevat edelleen eri miehet, joten pilvilinnoja palkintopallista on turha rakennella.

Ahonen oli 56 karsijan joukossa peräti kolmas, Larinto kymmenes. Myös maailmancupin TOP10-miehet hyppäsivät samalta puomilta, joten tuloksia voi vertailla tarkkaan. Kun heidät lasketaan mukaan, oli Ahosen hyppy tänään koko porukan kuudenneksi paras. Pisimmän hypyn teki Puolan Kamil Stoch, 103,5 metriä. Hän hyppäsi kaksi ja puoli metriä yli mäkiennätyksen, mutta loukkasi alastulossa polvensa ja nilkutti montusta. Toivottavasti mies ei loukkaantunut niin, että nämä kisat olivat tässä.

Toiseksi pisin hyppy tänään oli Itävallan Stefan Kraftin 99,5 metriä, joten Ahonen jäi hänestä ainoastaan 2,5 metriä.

Juuri mäkipäivistä on odotettu Hiihtoliitolle kehnoa tulosta lipinmyynnin suhteen. Janne Ahosen mainio onnistuminen tuo varmasti huomiseksi mäkimonttuun paljon lisää kansaa. Ja samalla se tuo jälleen uskoa suomalaiseen mäkihyppyyn. Vaikka ihan nuoresta lupauksesta ei enää olekaan kyse…

Toivoa sopii, että suomalaiskaksikko pitää tasonsa myös itse kilpailussa.

LAURI HOLLO