Perinteinen ja arvostettu judon Pariisin Grand Slam -turnaus otellaan ensi viikonloppuna 11.-12. helmikuuta.

Suomalaisista mukana ovat Eetu Laamanen ( – 73 kg), Samuli Viitanen ( + 90kg), Jaakko Alli ( – 90 kg) ja Katri Kakko ( – 52 kg), sekä valmentaja Markus Pekkola.

Pekkolan mukaan Suomen joukkueella fiilikset ovat odottavaiset. Hän pitää tärkeänä, että suomalaiset pääsevät Pariisissa hyvään ottelurytmiin.

– Tämä vuosi tulee olemaan harjoittelu täyteinen. Panostamme harjoitteluun enemmän, koska oletuksena on, että Tokion karsinta alkaa vasta vuoden päästä. Mielenkiinnolla odotetaan tulevaa viikonloppua. Pariisi on vuoden ensimmäinen Grand Slam, Pekkola muistuttaa.

Turnaus on yleensä kovatasoinen, ja se houkuttelee paikalle lajin parhaimmistoa. Suomalaisista mukana ovat sekä ensikertalaiset että kokeneemmat konkarit. Pekkola odottaakin, että jokainen judoka tekee parhaansa.

– Hienoa olisi, jos urheilijamme pystyisivät ottamaan useita otteluvoittoja. Kevään isoin tavoite on päästä hyvään ottelurytmiin, mutta myös onnistua kilpailuissa. Varmasti jokainen urheilija itse asettaa Pariisiin tulostavoitteita.

Ensikertalaiset rentoina

Katri Kakolle ja Jaakko Allille Pariisin Grand Slam on uusi ja ainutlaatuinen kokemus. Molemmat judokat uskovat, että edessä on hikinen ja vaativa viikonloppu.

– Realistisesti kun ajattelee, niin kova päivä pitäisi olla, jotta siellä matsivoittoja tulee. Lähden kuitenkin voittamaan jokaisen ottelun. Tiedän maailman huippujen olevan kovia, koska olen treenannut heidän kanssaan. Olen jopa saanut heitäkin heitettyä. Kisatilanne on luonnollisesti eri asia kuin harjoitukset, Kakko pohtii.

– Ottelen ensimmäistä kertaa Grand Slam -turnauksessa, joten uusia kokemuksia on luvassa. Pariisin GS tunnetaan yhtenä maailman kovimpana judoturnauksena, mutta myös siitä, että yleisöä kerääntyy paikalle tuhansittain. Se tekee kilpailusta varmasti erilaisen kuin muista aikaisemmista, missä olen otellut, Alli miettii.

Viitanen ja Laamanen valmiina tositoimiin

Samuli Viitaselle Pariisin turnaus on tuttu tapahtuma. Hän uskoo, että turnauksen taso on totuttuun tapaan kiven kova, koska juuri tätä kovempia judokilpailuita ei ole. Viitanen aikoo psyykata itsevarmuutensa kohdilleen.

– Olen otellut Pariisin Grand Slamissa kerran aikaisemmin ja tiedän, kuinka poikkeuksellisen hieno judokilpailu on kyseessä. Odotan jo pelkästään AccorHotels Arenan tatamille astumista ja käsin kosketeltavan tunnelman aistimista. Itse suoritukselta odotan, että pystyisin ottelemaan sillä tasolla, johon parhaimmillani pystyn. Jos tämä onnistuu, niin kaikki on mahdollista, Viitanen tunnelmoi.

Pariisissa asuva ja judovalmennusta opiskeleva Laamanen kehuu, että on saanut kovaa harjoitusvastusta, hyvää valmennusta ja pystynyt opiskelemaan samalla judovalmennusta huippuohjauksessa. Laamanen loukkaantui viime syksynä eivätkä Grand Slamit yleensä kuulu hänen kilpailuohjelmaansa, joten judoka mietti pitkään osallistumistaan. Laamanen on valmiina tositoimiin.

– Odotan mahtavasti järjestettyä judoturnausta, kuten Pariisin turnaus aina on. Pariisin Grand Slam on tällä hetkellä ainoa judokilpailu maailmassa, jossa on paikan päällä yli 10 000 katsojaa ja tunnelma ainutlaatuinen. Uskon, että jokainen judoka haluaa otella tällaisessa tapahtumassa, Laamanen miettii.

Lähde: Judoliiton tiedote