Yleisurheilussa kytee raju riita, sillä Courier Mailin mukaan Australian Bronwyn Thompson, brittiläinen Jade Johnson ja Intian Anju Bobby-George ovat lähteneet taistoon venäläistä vuoden 2004 olympialaisten mitalikolmikkoa vastaan.

Tatjana Lebedeva, Irina Meleshina ja Tatjana Kotova ottivat kolmoisvoiton naisten pituushypyssä Ateenan olympiakisoissa vuonna 2004. Venäläisten taakse sijoille neljä, viisi ja kuusi jääneet Thompson, Johnson ja Bobby-George hakevat nyt maidensa yleisurheiluliitoilta tukea taistelussa, jossa venäläisten tulokset yritetään mitätöidä.

Valittajien iso ongelma on, että Ateenan kisojen dopingnäytteet ovat jo vanhentuneita. Venäläiskolmikko ei antanut positiivista dopingnäytettä Ateenassa, mutta on sen jälkeen jäänyt kiinni dopingista.

Neljänneksi Ateenassa hypännyt Thompson haluaa kultamitalinsa. Yleisurheilija Marion Jonesin ja pyöräilijä Lance Armstrongin tapaukset antavat uskoa aussihyppääjän yritykselle. Jones ja Armstrong eivät ikinä antaneet olympialaisissa positiivista dopingnäytettä, mutta jäivät lopulta kiinni ja menettivät jälkikäteen arvokisapalkintojaan. Kaksikko on myöhemmin tunnustanut kiellettyjen aineiden käytön.

– Et voi ikinä antaa jollekin takaisin sitä hetkeä korkeimmalla palkintopallin korokkeella, kun olet varastanut sen heiltä, Thompson sanoo.

– Minulla on ollut loistoelämä yleisurheilu-uran jälkeen…mutta haluaisin totta kai kultamitalin jäätyäni kolmen aineilla huijanneen urheilijan taakse.

Thompson tietää, että tehtävä on äärimmäisen haastava ja vaikea. Siksi hän perää oikeutta yhdessä Johnsonin ja Bobby-Georgen kanssa.

– Ollakseni realisti ymmärrän, ettemme ehkä voi muuttaa lopputulosta, mutta meidän on yritettävä.

Gary Bourne, joka on Thompsonin entinen valmentaja, on syyttänyt IOC:tä eli Kansainvälistä olympiakomiteaa jopa salaliitosta. Bournen mukaan IOC epäonnistui dopingtehtävässään jättäen venäläiset käräyttämättä. Näytteet testattiin uudelleen vuonna 2012, mutta lopputulos oli yhtä laiha Thompsonin ja kumppanien kannalta.

Lebedevalta vietiin jo Pekingin vuoden 2008 olympiakisojen kolmiloikan ja pituushypyn hopeamitalit. Venäläisnainen jäi uusintatesteissä kiinni kielletyn aineen Turinabolin käytöstä. Lebedeva on valittanut CASiin eli Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen.

Meleshina sai huhtikuussa vuonna 2012 kahden vuoden kilpailukiellon annettuaan positiivisen dopingnäytteen testosteronista. Kotova voitti vuoden 2005 MM-kisoissa pituushypyn hopeaa, mutta antoi myös positiivisen dopingnäytteen vuoden 2013 uusintatesteissä. Kotova menetti MM-hopeansa.