Taitoluistelun MM-kilpailut käydään Hartwall Arenassa 29.3.−2.4.

Suomea kilpailussa edustaa naisten sarjassa Emmi Peltonen, miehissä Valtter Virtanen, pareissa Emilia Simonen-Matthew Penasse ja jäätanssissa Cecilia Törn-Jussiville Partanen.

Tapahtuman katsojatavoite on 65 000. MM-kilpailun pääsihteeri Henri Nordenswan on tyytyväinen tilanteeseen, kun kilpailun alkuun on aikaa lähes kolme viikkoa.

– Uskon, että tulemme yltämään tähän tavoitteeseen. Kaikki merkit viittaavat siihen, Nordenswan sanoo toiveikkaana.

Myös MM-kilpailun osallistujalista julkaistiin tänään. Mukaan on ilmoittautunut 199 luistelijaa, 44 maasta. Suomen lisäksi mukana on vain 11 maata, jolla on edustaja jokaisessa neljässä lajissa.

Suomalaiset innoissaan kotikisoista

17-vuotias Suomen mestari Peltonen osallistuu ensi kertaa aikuisten maailmanmestaruuskisoihin. Tammikuun EM-kisoissa Peltonen oli 11:s. Suomessa Sirkka Kaipion ja Yhdysvaltain Kaliforniassa Rafael Aratunianin johdolla harjoitteleva Peltonen ei vielä kauden alkaessa pitänyt aikuisten MM-kisoja realistisena tavoitteena. Tavoitteena oli päästä aikuisten EM-kisoihin ja juniorien MM-kisoihin. Nyt juniorikisat jäävät väliin luistelijan keskittyessä aikuisten kilpailuun.

– MM-kisat tulevat olemaan tosi hieno kokemus. En vielä halua ajatella, millaista on luistella kotiyleisön edessä. Keskityn nyt harjoitteluun, edessä on vielä kaksi hyvää treeniviikkoa. Ajattelen kisatilannetta sitten myöhemmin, sanoi Peltonen, joka kilpailee heti avajaispäivänä keskiviikkona.

Pariluisteluun osallistuvat kuopiolainen Emilia Simonen, 21, ja kanadalainen Matthew Penasse, 29, aloittivat yhteisen taipaleen viime vuoden elokuussa. Lyhyestä yhteisestä urastaan huolimatta he saavuttivat MM-kisoihin vaaditut pisterajat ensimmäisessä kansainvälisessä kilpailussaan.

Simonen kilpaili aiemmin yksinluistelussa, Penasse taas pariluistelussa. Penasse ehti jo lopettaa uransa ja ryhtyä opiskelemaan, kun valmentaja ilmoitti, että suomalaisluistelija etsii paria.

– Olihan se alkuun shokki kuulla, että hän on Suomesta, mutta nukuin yön yli ja ajattelin, että miksei, Penasse naurahtaa.

Kanadaan muuttaneella Simosella on ollut kova työ opetella pariluistelun nostoja sekä heittoja, joita ei luonnollisesti ole yksinluistelussa.

– Päätös siirtyä pariluisteluun oli oikea. Olen aina ollut rohkea yrittämään uusia asioita, Emilia Simonen kertoo.

Miesten sarjan suomalaisedustaja Virtanen on jahdannut MM-kisojen pisterajoja viisi vuotta. Nyt 29-vuotiaana hän pääsee ensi kerran mukaan kisoihin saavutettuaan kilpailuun vaadittavat tekniset pisterajat. Oberstdorfissa asuva ja harjoitteleva Virtanen on nyt saanut ohjelmaansa ensimmäisen neloishyppynsä, tulpin.

– Neloishyppy oli ehdoton vaatimus pisterajan saavuttamiseksi. Toivottavasti minulla on ensi kaudella jo kaksi neloista ohjelmassa, sanoo Virtanen, joka on opiskelut itsensä lääkäriksi urheilu-uransa ohella.

Jäätanssijat Cecilia Törn, 23, ja Jussiville Partanen, 25, tekivät EM-kisojen jälkeen kovan päätöksen. Kun tämän kauden vapaatanssi ei sujunut toivotusti, he päättivät vaihtaa ohjelman.

– EM-kisoissa valmentaja Maurizio Margaglio kysyi yhtäkkiä, haluammeko vaihtaa vapaatanssin. Me emme olleet itse puhuneet sellaisesta, mutta ei sitä tarvinnut lopulta edes miettiä, Törn ja Partanen kertovat päätöksestään.

Pari viimeistelee kisakuntoaan harjoitusleirillä Milanossa kovien kilpakumppaniensa kanssa.

-MM-kisoissa tulee olemaan hirveä meteli ja kannustus, mutta emme ota siitä paineita. Lähdemme innolla luistelemaan ja yleisöstä saa lisää energiaa esitykseen, kiteytti Cecilia Törn kaikkien suomalaisluistelijoiden tunnelmat.

Lähde: Taitoluisteluliitto