KOMMENTTI: Keniassa täysi dopingpaniikki päällä

© Kuva: Getty Images

Kenian yleisurheiluliitto kertoi tänään, että yksi kovan luokan yleisurheilija on jälleen kärynnyt. Rion olympialaisten maratonmestarin Jemima Sumgongin EPO-kärystä ei ole kuin kolme viikkoa.

BBC:n mukaan käryjä olisi nyt jopa kaksi, molemmat kestävyysjuoksijoita. Keniassa alkaa olla paniikki päällä – ja ihan syystä.

Kenian Yleisurheiluliitto julkaisi tänään tiedotteen, joka oli samalla viesti heidän urheilijoilleen. Siinä liitto tuomitsee kovin sanoin kaikenlaisen vilpin. He myös muistuttavat urheilijoita vastuullisuudesta dopingasioissa, ja sanovat ottavansa kovat keinot käyttöön, jos käryjä vielä tulee. Lisäksi liitto muistuttaa, että dopinginkäyttö Keniassa on nykyisin rikos.

Vasta nyt, kun kovan tason urheilijoita on alkanut narahdella, on liittokin herännyt; kenialaisten fantastisen hienoa kestävyysjuoksumainetta ei saa tahrata.

Kirjelmä on osoitus orastavasta paniikista; siellä tiedetään, ettei nyt puhuta pikkusinteistä, vaan ryhävalaista. Kenian urheilujärjestelmä on tosin itse siihen syyllinen; maasta on puuttunut kunnollinen dopingkontrolli, lisäksi urheilijoiden mukaan mitä tahansa aineita on saatavilla puoskareilta ympäri maan.

Mutta vasta nyt, kun kovan tason urheilijoita on alkanut narahdella, on liittokin herännyt; kenialaisten fantastisen hienoa kestävyysjuoksumainetta ei saa tahrata.

On selvää, etteivät kaikki kenialaishuiput käytä yhtään mitään kiellettyä. Mutta villien vuosien johdosta voi olla, että käryjä tulee loppuvuoden aikana yllättävän paljon – ja jopa yllättäviltä urheilijoilta.

Itselläni on 800 metrin ex-juoksijana, nykyvalmentajana ja lajin ikifanina yksi harras toive: please, ei kai vain David Rudisha

Olisi kiihottavaa arvailla, keitä nämä kaksi mahdollisesti ja todennäköisesti kärynnyttä ovat. Se on kuitenkin vaarallista peliä, ei auta kuin odottaa.
Yleisellä tasolla voi sanoa, että isoilla maratoneilla ja maantiejuoksuissa pyörii niin kovat rahapalkinnot, että houkutus voi olla suurin näiden lajien urheilijoilla. Tosin pyörii sitä rahaa Timanttiliigassakin.

Itselläni on 800 metrin ex-juoksijana, nykyvalmentajana ja lajin ikifanina yksi harras toive: please, ei kai vain David Rudisha

Lauri Hollo


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.