KOMMENTTI: Ingebrigtsenin ihmeveljekset – 16-vuotias Jakob kolmikon tuleva supertähti?

© Kuva: Getty Images

Lauantaina käydään Yhdysvaltain Eugenessa Timanttiliigan kilpailu. On aika uskomaton tarina, että mukana on kolme norjalaista maileria, kaikki vieläpä veljeksiä.

Kilpailussa juostaan kaksi eri mailin eli 1609 metrin mittaista kilpailua, Jakob ja Henrik Ingebrigtsen ovat mukana kansainvälisessä startissa, joka ei ole Timanttiliigan kilpailustartti, illan päättää sen sijaan Timanttiliigaan kuuluva legendaarinen Bowerman Mile, jossa Filip Ingebrigtsen haastaa käytännössä kaikki maailman huippumailerit.

26-vuotiaan vanhimman veljen Henrikin ennätys 1500 metrillä on 3.31,46, mikä on Norjan ennätys. Kaksi vuotta nuorempi Filip paransi viime vuonna ennätystään huimat kuusi sekuntia aikaan 3.32,43. Amsterdamin EM-kilpailuissa hän teki melkoisen yllätyksen ottamalla mestaruuden. Velipoika Henrik jäi pronssille.

Kolmikosta lahjakkain on kuitenkin syksyllä vasta 17 vuotta täyttävä Jakob, joka juoksi viime kesänä 15-vuotiaana hämmästyttävän ajan 3.42,44. Samanikäisenä Henrik juoksi 3.54,08 ja Filip ei sen ikäisenä vielä edes juossut, 18-vuotiaana hän noteerasi ajan 3.51,70. Kaikkia valejeksiä valmentaa isä Gjert.

Filipille EM-kulta oli ensimmäinen arvokisamitali. Henrikin lista on pidempi: hän voitti Euroopan mestaruuden 2012 ja oli 2014 hopealla, viime kesänä tuli pronssi. Lisäksi hänellä on sisähallista EM-hopeaa 2017 3000 metriltä ja saman matkan pronssi vuodelta 2015. Jakob pääsi viime kesänä maistamaan ensi kertaa arvokisoja, kun hän osallistui kolme vuotta alaikäisenä 19-vuotiaiden MM-kilpailuihin. Tuloksena oli finaalipaikka ja komea yhdeksäs sija. Hän hävisi 3.35 ja 3.36 juosseille kenialaisille hidasvauhtisen juoksun kirissä pari sekuntia.

On mielenkiintoista nähdä, miten veljesten kehitys jatkuu. Jakob juoksi kaksi viikkoa sitten Portlandissa 3.43,85, mikä ennakoi kehitystä. Hän voitti kilpailun parilla sekunnilla, vaikka mukana oli alle 3.40 menijöitä. Filip oli mukana EM-hallien 1500 metrillä, mutta karahti alkueriin ajalla 3.51,25. Kaksi viikkoa sitten samassa Portlandin kisassa hän juoksi 800 metriä 1.48,40, mikä jää 0,6 sekuntia hänen ennätyksestään. Kauden avaus maililla on melkoinen arvoitus. Henrik oli samassa startissa Portlandissa, aika oli 1.49,88. Voi olla, että hän tähtää jo 5000 metrillä. Miehen ennätys 3000 metrillä on niinkin kova kuin 7.42,19, vitosella 13.27,10.

Lauri Hollo