Järisyttävät 23 olympiakultaa ja 26 pitkän radan MM-kultaa voittanut yhdysvaltalaisuimari Michael Phelps vakuuttelee, ettei ole palaamassa enää olympialaisiin vaikka hän yhden comebackin jo tekikin.

31-vuotiaan Phelpsin olympiaura alkoi jo Ateenasta 2004, missä hän voititt kuusi kultaa. Lontoosta 2012 tuli neljä kultaa, minkä jälkeen Phelps ilmoitti lopettavansa. Hän kuitenkin palasi 2014, ja voitti Riossa viime kesänä viisi kultaa. Tokion olympialaissa 2020 hän olisi 35-vuotias, mutta toista paluuta ei ole näillä näkymin tulossa.

– Olen nyt onnellinen, lopetettuani 2012 en ollut. Siksi palasin ja saavutin paluuni jälkeen sen, mitä halusinkin. Tässä vaiheessa uraa ja tässä iässä en voi pyytää enää itseltäni enempää, Phelps sanoo uutistoimisto AP:lle.

– Jälkikäteen olen erittäin iloinen, että palasin olympialaisiin vielä kerran. Mutta nyt minulla on elämässäni ihan muita tavoitteita uima-altaan ulkopuolella.

Phelps ui lauantaina vielä kilpaa, mutta kyse oli näytöksestä; hän oli mukana jakamassa oppia Special Olympics -joukkueelle ja ui yhden osuuden viestissä heidän kanssaan.

– Voin lopettaa hyvällä mielellä. Nyt on aika mennä elämässä eteenpäin. Olen viettänyt altaassa suurimman osan elämästäni. Varmasti olen altaalla jatkossakin, en halua jättää tätä lajia. Mutta ei minulla ole enää mitään halua uida 10-15 kilometriä päivässä. Se ei enää innosta lainkaan. Kun olin katsomassa kilpailuja, tuntui todella hyvältä olla mukana vain katsojana.

– Viime perjantaina uin 300 metriä, ennen sitä en ollut käynyt altaassa kuukauteen, Phelps kertoo.

Parhaimmillaan hän ui uransa aikana viikossa jopa 100 kilometriä.

– Nyt haluan antaa aikaa perheelleni, haluan myös, että minulla on terveet olkapäät kymmenen vuoden kuluttua, ne eivät ole sentään vielä ihan lopussa.

– Aion myös keskittyä hyväntekeväisyyssäätiööni, ja auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat. Olen todella innoissani, kun voin auttaa muita muuttamaan tai parantamaan elämäänsä, Phelps sanoo.