Suvi Mikkonen ja Teemu Heino muodostavat Suomen joukkueen taekwondon MM-kilpailuissa Korean Mujussa.

Heinosta tulee samalla ensimmäinen kymmenet ottelun MM-kisat kilpaillut taekwondoin maailmassa. Samalla kisat ovat 40-vuotiaan urheilijan ilmoituksen mukaan viimeiset tällä tasolla.

Raskaassa sarjassa (+87 kg) otteleva Heino tekee siis lajihistoriaa. EM-kisoihin Heino ehti osallistua jo 1994 ja MM-historiaa puolestaan on katkeamaton vuodesta 1999 lähtien.

Heino itse listaa terveyden ja rakkautensa lajiin suurimmiksi syiksi historialliseen kymmenen MM-kisan putkeen.

– Varmasti yksi tärkeimpiä asioita on ollut se, että olen onnistunut olemaan terveenä aina kun maailmanmestaruuksista on kisailtu. Tietenkin tärkeää on myös se, että tykkään lajista siinä määrin, että näinä viimeisimpinäkin vuosina olen vailla varsinaisia menestystavoitteita nauttinut harjoittelusta sen verran, että olen pysynyt riittävän hyvässä kunnossa tapellakseni tasaisesti maailman kärjen kanssa, Heino toteaa.

Heino ei pidä ennätystään mitenkään lyömättömänä ja toteaa, että oma lukukin voisi olla jopa isompi.

– Ei kymmenen MM-kisaa mikään rikkomattomaksi jäävä ennätys tule olemaan, omakin saldo voisi helposti olla pari kisaa enemmän, jos nuorena poikana olisi ollut hiukan suurempi urheilubudjetti tai MM-kisat olisivat olleet tuolloin hieman lähempänä. 1995 Filippiinit ja 1997 Hong Kong olivat turhan hintavia reissuja lähteä omakustanteisesti kilpailumatkalle, kun tuolloisen systeemin mukaisesti liiton tuki kohdennettiin ymmärrettävästi silloin potentiaalisimpiin menestyjiin, Heino kertoo.

Mujun MM-kisat ovat kaikkien aikojen suurimmat taekwondon arvokilpailut osallistujamääränsä suhteen. Mukana on lähes tuhat urheilijaa 183:sta eri maasta. Muun muassa kaikki Rion kahdeksan olympiavoittajaa ovat mukana MM-taistossa.

Lähde: Taekwondoliitto