Kenian yleisurheiluliitto piti keskiviikkona antidoping-seminaarin Eldoretissa. Sinne oli kutsuttu paljon urheilijoita, mutta kaikki eivät paikalle ilmestyneet. Nyt liitto sanoo, että puuttuneet urheilijat saateteen rangaistukseksi jättää ulos maan MM-karsinnoista.

Kutsuttuja oli yi 100, mutta paikalle ilmaantui vain nelisenkymmentä huippu-urheilijaa. Seminaarissa urheilijoita opastettiin antidopingasioissa sekä opetettiin käyttämään ADAMS-järjestelmää, mihin urheilijoiden tulee päivittää olinpaikkatietonsa.

Urheilijoille oli kerrottu etukäteen, että pois jääminen yhdessä IAAF:n kanssa järjestetystä seminaarista saattaa johtaa sulkemiseen MM-karsinnoista.

– Halusimme tehdä näitä asioita urheilijoille selväksi ja opastaa heitä kädestä pitäen ADAMS-järjestelmän käyttöön, sanoo liiton toimitusjohtaja Susan Kamau The Starille.

Kamaun mukaan karsintoihin ei pääse mukaan, ellei heillä ole ADAMS-järjestelmä käytössä ja olinpaikkatiedot päivitettynä.

– On selvää, että jos ei ollut seminaarissa, eikä käytä ADAMS:ia, ei ole asiaa MM-karsintoihimme. Olemme edelleen WADA:n tarkkailulistalla, joten meidän pitää olla erityisen tarkkana nyt näiden asioiden kanssa.

– Liitossa me haluamme kaikkien urheilijoidemme olevan tietoisia kaikista dopingiin liittyvistä asioista, etteivät he putoaisi mahdolliseen ansaan.

Maratonin olympiavoittaja Jemima Sumgong kärysi EPO:sta jo liki kaksi kuukautta sitten, mutta hänen B-näytettään ei ole vieläkään julkistettu.

– Mielestäni otamme koko ajan hienoja isoja askelia taistelussa dopingia vastaan. Sumgongista en voi sanoa mitään, koska odotamme yhä B-näytteen tuloksia, Kamau sanoi.

Huippujuoksijoista paikalla olivat mm. kolminkertainen 1500 metrin maailmanmestari Asbel Kiprop, 3000 metrin esteiden olympiavoittaja Conseslus Kipruto, moninkertainen esteiden arvokisavoittaja Ezekiel Kemboi, kaksinkertainen maratonin maailmanmestari Edna Kilpagat ja esteiden maailmanmestari Hyvin Kiyeng.

– Kilpailin vielä viikonloppuna Eugenen Timanttiliigassa, tämä oli aika kireä aikataulu. Tulin paikalle vasta samana aamuna. Tällaiset seminaarit ovat erittäin hyviä, että jokainen urheilija tietää, mitä heiltä vaaditaan, Asbel Kiprop kertoi.