KOMMENTTI: Usain Bolt – olisiko kannattanut lopettaa Rioon?

© Kuva: Getty Images

Usain Boltin uskomatonta uraa ei tarvitse erikseen hehkutella – mies on voittanut pikajuoksussa kaiken, mitä voittaa voi ja tehnyt huikeita maailmanennätyksiä.

Nyt Bolt juoksee viimeistä kauttaan, minkä hän on hyvissä ajoin ilmoittanut. Mutta alkukauden kaksi 100 metrin kilpailua ovat saaneet väkisin miettimään, olisiko kannattanut sittenkin lopettaa Rion triplamestaruuksiin?

Bolt juoksi keskiviikkona Ostravassa liki nollatuulissa 10,06, pari viikkoa aiemmin Kingstonissa hyvin samanlaisissa oloissa 10,03. Ostravaan oli rakennettu viivalle joukko, missä Boltilla oli mahdollisuus loistaa, olla tuttuun tyyliinsä suvereeni; vastassa ei ollut likikään maailman, eikä edes Euroopan kärkikalustoa. Hän joutui kuitenkin punnertamaan tosissaan voittaakseen kilpailun; Kuuban Yunier Perez jäi vain kolme sadasosaa.


Alkukauden kaksi 100 metrin kilpailua ovat saaneet väkisin miettimään, olisiko Usain Boltin kannattanut sittenkin lopettaa Rion triplamestaruuksiin?

Kingstonin kauden parhaalla ajallaan Bolt on nyt maailmantilastossa sijalla 22, peräti 0,21 sekuntia kauden kärkiaikaa pitävän Christian Colemanin takana. Lontoon MM-kilpailuihin on nyt aikaa viisi viikkoa. Se on lyhyt aika. Toki Bolt on ennenkin tehnyt ihmeitä kunnonajoituksensa kanssa, mutta se käy vuosi vuodelta hankalammaksi.

Vuosi sitten samassa Ostravan kilpailussa irtosi 9,98, siitä Bolt suli Rion olympialaisissa 9,81:ään. Mutta onnistuuko enää? Ja ennen kaikkea, riittääkö sekään?
Kun mies on voittanut kaikki arvokisafinaalinsa vuosina 2008-2016, olisi aika ikävää päättää ura mihinkään muuhun kuin maailmanmestaruuteen. Bolt ja hänen valmentajansa Glenn Mills ovat kuitenkin tämän riskin ottaneet.

Näyttää siltä, että pahimmat kilpakumppanit Lontoossa ovat 35-vuotias Justin Gatlin sekä oma harjoituskaveri Yohan Blake. Molemmat ovat selkeässä nousukunnossa; Gatlin juoksi viime viikonloppuna kauden parhaansa 9,95 liki metrin vastatuuleen Yhdysvaltain mestaruuskilpailuissa, missä hän löi ennakkosuosikki Colemanin. Konkarin kauden paras ennen mestaruuskilpailuja oli 10,14.

Legendaarinen Usain Bolt on uransa kovimman haasteen edessä. En pidä ihmeenä, vaikka hän siinä onnistuisi, mutta näillä näkymin hän joutuu arvokisaurallaan tiukimpaan paikkaan kymmeneen vuoteen.

Blake puolestaan kiihdytti samana viikonloppuna Jamaikan mestariksi Kingstonissa kauden parhaalla ajalla 9,90. On selvää, että Bolt on nyt tiukemmassa paikassa kuin koskaan ennen urallaan. Viidessä viikossa pitäisi raapaista pari kymmenystä pois. Ikää tulee mittariin elokuussa 31 vuotta.

Vaikka Bolt Ostravassa voitti, miehen elekieli kilpailun jälkeen oli vaisu. Hän toki veti perinteisen tuulettelushown’sa läpi, mutta kasvoilta paistoi pieni huoli ja epävarmuus – varmasti hän odotti jo 10 sekunnin alitusta, mikä olisi ollut merkki kunnon kohoamisesta. Tulikin pientä takapakkia, eikä juoksu näyttänyt mitenkään vaivattomalta.

Mielenkiintoiseksi menee. Legendaarinen Usain Bolt on uransa kovimman haasteen edessä. En pidä ihmeenä, vaikka hän siinä onnistuisi, mutta näillä näkymin hän joutuu arvokisaurallaan tiukimpaan paikkaan kymmeneen vuoteen. Nouseeko kuningas vielä kerran mestariksi, vai saako käsittämättömän fantastinen ura pienen tahran viimeisissä arvokisoissa?

Lauri Hollo