Maailman antidopingtoimisto WADA vaatii Venäjää tunnustamaan dopingin käytön ennen kuin Venäjä vapautetaan kansainvälisestä urheilupannasta.

WADA:n presidentti Craig Reedie kertoi torstaina Reutersille kovan vaatimuksen, jota myös kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sekä kansainvälinen paralympialiitto IPC peräänkuuluttavat.

– Yksi ehdoista on, että Venäjän on myönnettävä virheensä ja osoitettava katumusta. IAAF:llä, IPC:llä ja WADA:lla on tämä sama ehto, sanoo Reedie.

– Venäjän viranomaiset ovat tietoisia tästä. Rohkaisemme heitä panemaan toimeksi mahdollisimman pian, jotta voimme mennä asiassa eteenpäin.

Reutersin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin kiisti jo viime vuoden joulukuussa maansa valtiojohtoisen dopingohjelman. Putinin mukaan Venäjän valtio ei ole ikinä kannustanut urheilijoitaan dopingin käyttöön.

Sen sijaan Putin myönsi, että Venäjällä on ollut dopingongelmia, kuten muillakin mailla. Tämä ei kuitenkaan WADA:lle riitä.

– Jos tuo on tunnustus, sitten se on tunnustus. Joidenkin ihmisten mielestä se ei ole täysi tunnustus. He tietävät, mitä heidän on tehtävä. Me odotamme mielenkiinnolla heidän vastausta.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF hyllytti venäläisurheilijat marraskuussa 2015, kun Richard McLarenin työryhmä paljasti Venäjän valtiojohtoisen ja suunnitelmallisen dopingohjelman. Venäjä manipuloi myös Sotshin vuoden 2014 olympialaisten dopingnäytteitä. Venäläishiihtäjiä on yhä väliaikaisessa kilpailukiellossa.

Venäläisiä yleisurheilijoita on vapautettu tänä vuonna kansainvälisestä kilpailukiellosta, mikäli urheilijat ovat olleet kansainvälisen dopingtestauksen piirissä. Ensi viikolla alkaviin yleisurheilun MM-kisoihin Venäjä saa lähettää varsin tiukkojen sääntöjen puitteissa 19 kilpailijaa neutraalin lipun alla (uutinen). Venäjän yleisurheiluliitto on yhä IAAF:n pannassa.