Maria Määttänen, Melina Lahdenperä ja Elisa Mattila suunnistivat Slovakiassa nuorten 16-vuotiaiden tyttöjen EM-viestikultaa. Voitto irtosi yli kahden minuutin erolla ennen Unkaria ja Tsekkiä.

– Tyttöjen esitys oli ylivoimainen ja johdimme viestiä heti ensimmäisestä osuudesta lähtien. Huikea porukka ja reserviinkin jäi vielä kova suunnistaja, ylisti valmentaja Antti Örn tyttöjen suorituksia.

16-vuotiaissa pojissa mitalit menivät Ranskaan, Unkariin ja Tsekkiin. Suomalaisten kohtalana oli hylkäys, kun ankkuriosuuden runsasrastisella radalla oli jäänyt yksi rasti huomaamatta.

18-vuotiaissa naisissa suomalaiset olivat tiiviisti mitalikamppailussa mukana. Tuloksena oli lopulta neljäs tila reilu kuusi minuuttia ylivoimaiselle Sveitsille hävinneenä. Hopea meni Itävaltaan ja pronssi Ruotsiin.

– Tänään oli mielenkiintoinen ja vaikea viestikisa. Paljon rasteja lyhyellä matkalla, peitteisiä paikkoja sekä korkeuseroja. Naisille tuli muutamia virheitä, mutta olimme hopeakamppailussa mukana loppuun asti. Tällä kerralla se päättyi nelossijaan, kertoi Örn.

18-vuotiaissa miehissä suomalaiset lunastivat valmentajan odotukset ja suunnistivat kisan neljänneksi. Mitalit menivät Ranskaan, Latviaan sekä Slovakiaan. Suomen ero isäntämaa Slovakiaan oli alle puoli minuuttia.

– Nuorten miesten kisa ja suoritukset lämmittävät mieltä erityisesti. He tekivät kovan tason suoritukset ja olivat pronssikamppailussa hyvin mukana. Nelossija otettiin kovalla loppukirikamppailulla sekunnin erolla ennen Venäjää, kuvaili Örn ratkaisun vaiheita.

Suomalaisten kokonaismitalisaalis Slovakian nuorten EM-kilpailuissa oli yhteensä kuusi mitalia. Maiden välisessä pistetaulukossa Suomi sijoittui toiseksi Unkarin jälkeen.

– Menestys pistetaulukossa kertoo mitaleita paremmin joukkueen tasosta ja laajuudesta. Se antaa hyvän pohjan ja jatkumon menestyspotentiaaliin myös aikuisissa. Pistetilaston menestys on suomalaisittain se kaikkein kovin juttu, ja koko joukkueen ansaitsema, iloitsee valmentaja Örn.

Lähde: Suunnistusliitto