Slovakialainen ultrajuoksija Kaneenika Janakova motivoi itseään pitkillä matkoilla puhumalla puille.

Janakova juoksi uuden maailmanennätyksen New Yorkissa Sri Chinmoy Self-Transcendence 3100 Mile Racessa. 3100 mailin eli 4988 kilometrin mitta vastaa matkaa USA:n halki.

Kilpailu alkoi kesäkuun 18. päivä päättyen elokuun 8. päivä. Kisan suorittamiseen oli aikaa enintään 52 päivää. Juoksu tapahtui New Yorkissa vajaat 900 metriä pitkällä reitillä, joka tuli kiertää 5649 kertaa. Päivittäinen juoksuaika oli enintään 18 tuntia. Keskimäärin päivässä oli juostava melkein 100 kilometriä.

Kymmenestä osallistujasta maaliin asti selvisi vain viisi. Janakova suoritui urakasta 48 päivässä, 14 tunnissa, 24 minuutissa ja 10 sekunnissa. Hän rikkoi naisten vanhan maailmanennätyksen reilulla 17 tunnilla.

– On vaikea ajatella kisan päättymistä, kun matkaa on edessä melkein kahdeksan viikkoa. Jos ajattelen edessä olevaa matkaa tai jäljellä olevia päiviä, niin mieleni täytyy vain väsymyksellä ja kivulla, Janakova sanoi The Slovak Spectatorille.

– Minun täytyy jekuttaa mieltäni. Kuvittelen, että minun täytyy juosta vain seuraavalle kulmalle asti. Puhun puille ja kukille matkan aikana. Hymyilen vastaan tuleville ihmisille. Pysyn hetkessä ja iloitsen siitä mitä teen. Se auttaa suoriutumaan urakasta, nainen jatkoi.

Janakova myöntää, ettei nouseminen joka aamu ja juoksu-uran jatkaminen ollut helppoa.

– Nouseminen oli rankkaa, mutta samalla se oli kuin olisin menossa töihin. En välttämättä erityisesti pidä siitä, mutta homma on tehtävä. Joinakin hetkinä tuntui siltä, että haluaisin mennä puiden alle nukkumaan. Samalla tiesin, ettei se veisi minua eteenpäin.

– Olen aina hyvin keskittynyt siihen, mitä teen elämässäni. Kilpailuun osallistuminen tarkoittaa minulle sitä, että maalilinja on ylitettävä, Janakova selvitti.