Kansainvälisen olympiakomitean presidentti Thomas Bach kertoi uutistoimisto DPA:lle läpimurrosta, jonka dopingtutkijat ovat tehneet.

Bachin mukaan kohta saadaan selville, väärensivätkö venäläiset dopingnäytteitään Sotshin talviolympialaisissa vuonna 2014.

Venäjän ja Sotshin kisojen antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov kertoi jo aiemmin suurhuijauksesta, jota dopingtutkijat ovat selvittäneet.

– Metodi, jolla näytepullojen naarmut voidaan tutkia rikosteknisesti, keksittiin muutama viikko sitten, paljasti Bach.

Metodi on kehitetty Lausannessa sijaitsevassa rikosteknillisessä instituutissa. Kansainvälinen olympiakomitea haluaa analysoida 28 näytepulloa, jotka WADAn nimeämä Richard McLarenin työryhmän julkistaman raportin mukaan avattiin salaa Sotshissa Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n avulla. McLarenin mukaan Venäjä siis vaihtoi näytteet puhtaisiin ennen kuin ne analysoitiin.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK saanee lähiaikoina valmiiksi myös Vancouverin 2010 talviolympialaisten uusintatestit, kuten uutisoimme.

KOK lähti tutkimaan uudelleen yli tuhatta Vancouverin dopingnäytettä. KOK:n lääkintäjohtaja Richard Budgettin mukaan uusintatestin tuloksia on jo sadoista näytteistä. Pyeongchangin vuoden 2018 talviolympialaisiin ei ole mitään asiaa urheilijoilla, jotka eivät läpäise kunnialla uusintatestiä.

Venäjä on uusintatesteissä erityissyynissä, sillä sen koko vuoden 2010 maajoukkueen – yli 170 urheilijaa – dopingnäytteet päätettiin testata uudelleen KOK:n pyynnöstä. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun McLarenin työryhmä julkisti raportin, jossa Venäjän kerrottiin manipuloineen Sotshin vuoden 2014 olympialaisten dopingnäytteitä. Venäläishiihtäjiä on yhä väliaikaisessa kilpailukiellossa McLarenin työn tuloksena.

Venäjä saalisti Vancouverin talvikisoista 15 olympiamitalia. Venäjälle varsin (mitalitaulukon yhdestoista) vaatimattoman mitalisaldon on epäilty olevan yhtenä syynä valtiojohtoisen dopingsysteemin kehittämiselle. Sotshin kotikisoissa neljä vuotta myöhemmin Venäjä saikin jättipotin kiilaamalla mitalitaulukon ykköseksi peräti 33 olympiamitalilla.