Naisten seiväshypyn karsinta Lontoon MM-kisoissa on aiheuttanut paljon polemiikkia jälkikäteen. Ruotsalaislehti Expressen luonnehti tapahtumia skandaaliksi.

Tänä kesän Ruotsin ennätyksen hypännyt Michaela Meijerin urakka päättyi yllättäen karsintaan. Heinäkuun alussa 471 ylittänyt Meijer jäi karsinnassa vaatimattomaan tulokseen 435.

Karsinnan jälkeen Ruotsi teki protestin. Ruotsin seipään maajoukkuevalmentaja Gustaf Hultgrenin mukaan alastulopatja oli liian lähellä seiväskuoppaa.

– Jos patja on liian lähellä, niin vaarana on, että seiväs osuu patjaan ja vauhti hidastuu. Tämä on todella herkkää, Hultgren kertoi Expressenille.

Hultgren on varma, että Meijer ja koko seipään karsintaryhmä A kärsi ongelmasta eli seipäät osuivat patjan reunaan ja urheilijoiden vauhti hidastui.

Hultgren tutki TV4:n kuvanauhoja saaden varmistuksen epäilykselleen; patja oli liian lähellä seiväskuoppaa.

– Lähetimme protestin ja kuvamateriaalia tueksemme. Asia meni IAAF:n korkeimmille päättäjille.

Hultgrenin näkemys on, että kilpailijoille olisi voinut tarjota mahdollisuuden uusiin hyppyihin. Tällöin finaalia olisi pitänyt siirtää eikä IAAF tähän suostunut, joten protesti meni hukkaan.

Sunnuntaina kilpaillun finaalin Kreikan Ekaterini Stefanidi lukemalla 491. Jenkki Sandi Morris oli toinen tuloksella 475 ja Venezuelan Robeilys Peinado kolmas tuloksella 465.

– 465 riitti mitaliin… olen vakuuttunut, että Michaela olisi ottanut mitalin. Olen täysin varma, että hän olisi hypännyt 480. Siksi se kirvelee erityisen paljon, Hultgren manasi.