Moninkertaisen olympiavoittajan ja arvokisamitalistin Aly Raismanin mitta täyttyi, sillä USA:n voimisteluliitto on lakaissut maton alle törkeän tapauksen.

Raismanin mukaan maan voimisteluliiton on korkea aika osallistua julkisesti keskusteluun ja myöntää virheensä. Kyseessä on erittäin mittava voimistelijoiden hyväksikäyttö, jossa konnana pääosaa esittää USA:n voimisteluliiton entinen lääkäri Larry Nassar. Tapaus tuli esiin viime kesänä.

Nassar toimi lähes 30 vuotta USA:n voimisteluliitossa lääkärinä ja on nyt vankilassa lapsipornon hallussapidosta, kertoo NBC Sports. Nassar odottaa yhä seksuaalirikosoikeudenkäyntejä, jotka liittyvät peräti 125 naisen – joista osa on voimistelijoita – hyväksikäyttämiseen.

Raisman ei itse suostu kertomaan, käyttikö Nassar häntä hyväkseen. Sen sijaan Raisman puhuu tapauksesta yleisellä tasolla. Raisman kutsuu Nassaria ”hirviöksi” ja syyttää USA:n voimisteluliittoa siitä, ettei se onnistunut pysäyttämään Nassaria.

– Paljon on juttuja tapahtuneesta, mutta mitään ei ole kerrottu. Tämä on hirveätä ja nyt me haluamme tähän muutoksen, sanoi Raisman lauantaina, kun hänet nimitettiin USA:n voimisteluliiton Hall of Fameen.

Raisman oli maajoukkueen kapteenina vuoden 2012 Lontoon olympialaisissa, jolloin hän voitti kultaa sekä henkilökohtaisessa permantokilpailussa että joukkuekisassa USA:n väreissä. Vuoden 2000 olympialaisten pronssimitalisti Jamie Dantzscher on ollut toistaiseksi ainoa korkean profiilin jenkkivoimistelija, joka on tullut julkisuuteen Nassarin hyväksikäyttötapauksessa. Raisman sanoo odottaneensa viime kesään asti USA:n voimisteluliiton ulostuloa, mutta turhaan.

– Ihmiset eivät ymmärrä, että Nassar oli lääkärinä 29 vuotta. Voimistelijat joka tapauksessa tunsivat hänet, hyväksikäytti tai ei hän heitä.

– Vaikkei hän hyväksikäyttänyt juuri sinua, on silti traumaattista ja ahdistavaa miettiä, että se olisi voinut tapahtua. Siksi asia on käsiteltävä. Näillä tytöillä olisi oltava mahdollisuus ottaa rauhassa yhteyttä USA:n voimisteluliittoon ja sanoa ”minä tarvitsen apua, tarvitsen terapiaa”.

USA:n voimisteluliitto aloitti sentään puolueettoman tutkinnan liiton sisäisistä toimista Nassarin tapauksen tultua ilmi. Indianapolis Starin mukaan tutkinta on poikinut pitkin maata yli 3 500 syytöstä voimisteluseurojen valmentajien ja henkilökunnan väärinkäytöksistä.

USA:n voimisteluliiton entinen puheenjohtaja Steve Penny erosi kovan paineen alla viime maaliskuussa. Penny sai eroamisen yhteydessä peräti miljoonan dollarin irtisanomisrahan! Tämä suututtaa Raismania.

– Ajattelin, että vau, miksei liitto käynnistänyt tapaukseen liittyvää ohjelmaa? Miljoona dollaria on iso raha. Liitto olisi voinut tehdä paljon muutoksen eteen. He olisivat voineet jopa ottaa yhteyttä kaikkiin asiaa koskeneisiin perheisiin ja tarjota terapiaa lapsille.