Teksti on varsin hyytävää.

Venäjän massiivisen dopinghuijauksen paljastaja Grigori Rodtshenkov avautuu pakomatkastaan Yhdysvaltoihin, jossa Moskovan antidopinglaboratorion entinen pomo on FBI:n todistajansuojeluohjelmassa.

Tilanne kiristyi marraskussa 2015, jolloin Rodtshenkov pakeni henkensä edestä. Pakomatka taltioitiin jopa Icarus-dokumenttiin, joka esitettiin äskettäin Netflixillä.

– Tiedän, että järkytin monia ihmisiä paljastamalla maani dopingohjelman. Pyydän anteeksi kaikilta, joita petin auttamalla Venäjää huijaamisessa. Mutta kun Venäjän valtion vanhemmat virkamiehet käskevät tekemään jotain, et voi kysyä mitään. Minulla ei ollut vaihtoehtoa, sanoo Rodtshenkov New York Timesille.

– Totuuden kertominen ei ole helppoa, koska kertomisella on useita seuraamuksia. Ystäväni ja Venäjän antidopinglaboratorion pitkäaikainen entinen pomo Nikita Kamajev koki sen kovalla kädellä: terve mies koki kohtalokkaan ”sydänkohtauksen”, joka on Venäjän suosima tapaa poistaa vihollisia, kun Kremlin tajusi hänen kirjoittavan kirjaa dopingohjelmasta.

– Jopa Venäjän tuore antidopingpomo Juri Ganus ihmetteli tällä viikolla herra Kamajevin ja ex-antidopingpuheenjohtaja Vjatsheslav Sinevin kuolemia. Molemmat todistivat Venäjän dopingohjelmaa.

– En lähtenyt tälle matkalle ja jättänyt perhettäni vapaaehtoisesti. Kaksi päivää ennen lentoani valtion palveluksessa oleva ystäväni varoitti minua, että Venäjä suunnittelee ”itsemurhaani”. Ajattelin, että perheeni on paremmassa turvassa, kun olen muualla. Ja jos olisin kuolemassa, saisin ainakin kertoa maailmalle totuuden ensimmäisenä.

Venäjän dopingpommi räjähti, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF hyllytti venäläisurheilijat marraskuussa 2015 Richard McLarenin työryhmän paljastettua Venäjän valtiojohtoisen ja suunnitelmallisen dopingohjelman. Venäjä manipuloi myös Sotshin vuoden 2014 olympialaisten dopingnäytteitä.