Daily Mailin mukaan todisteet Venäjän valtiollisesta dopingohjelmasta alkavat jo riittää tuomioon, jossa Venäjää ei päästetä ensi helmikuun talviolympialaisiin.

Moskovan antidopinglaboratorion entisen pomon Grigori Rodsthenkovin lausunnot Venäjän vilpistä on vahvistettu jo useilta puolueettomilta tahoilta, kertoo brittilehti. Rodsthenkov on jopa valmis julkistamaan lausuntonsa, mikäli KOK:n eli Kansainvälisen olympiakomitean tutkintakomissio ei anna niille tarpeeksi arvoa lopullisessa tutkimuspäätöksessä.

Rodsthenkov on jo useasti kertonut lehdistössä, että Venäjän valtiollinen dopingohjelma rahoitettiin ja johdettiin silloisen urheiluministerin Vitali Mutkon toimistosta käsin. Mutko, kuten myös esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putin eivät taas myönnä mitään, vaan ovat kaataneet koko sopan Rodsthenkovin niskaan.

Venäjä saalisti Vancouverin vuoden 2010 talvikisoista 15 olympiamitalia. Venäjälle varsin (mitalitaulukon yhdestoista) vaatimattoman mitalisaldon on epäilty olevan yhtenä syynä valtiojohtoisen dopingsysteemin kehittämiselle.

Sotshin kotikisoissa neljä vuotta myöhemmin Venäjä saikin jättipotin kiilaamalla mitalitaulukon ykköseksi peräti 33 olympiamitalilla.

WADA:n nimeämän Richard McLarenin työryhmän julkistaman raportin mukaan Venäjällä on ollut kuitenkin valtiojohtoinen dopingohjelma, joten 33 mitalin saalista epäillään massiiviseksi huijaukseksi.

Kansainvälisellä Olympiakomitella on ollut kaksi erityistä tutkintaryhmää Denis Oswaldin ja Samuel Schmidin johdolla. Heidän työnsä on jatkunut Venäjän vilpin selvittämiseksi. Tapetilla ovat Sotshin olympialaisissa tapahtunut massiivinen huijaus sekä Venäjän valtiojohtoinen dopingsysteemi.