Venäjän antidopingtoimisto RUSADA ei ole testannut lainkaan useita kansainvälisen huipputason talviurheilijoita kuluvan vuoden aikana, ESPN uutisoi.

Amerikkalaismedia perustaa tietonsa Venäjän antidopingtoimisto RUSADA:n julkaisemaan listaan dopingtestatuista urheilijoista.

ESPN tutki listausta ja huomasi, että RUSADA on jättänyt testaamatta lukuisia talvilajien tähtiurheilijoita.

Heidän joukossaan ovat muun muassa ampumahiihtäjät Anton Shipulin ja Irina Starykh. Shipulin on olympiavoittaja ja seitsenkertainen MM-mitalisti. Starykh puolestaan on kärsinyt aiemmin kilpailukiellon jäätyään kiinni dopingista.

Hiihtäjistä testaamatta ovat olleet Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzhanin ja Jevgeni Belov. Kansainvälinen olympiakomitea KOK hylkäsi aiemmin tässä kuussa heidän kaikki suoritukset Sotshin olympialaisissa, ja määräsi heille lisäksi elinikäisen kilpailukiellon olympialaisiin.

Näiden lisäksi pikaluistelijat Pavel Kulizhnikov ja Ruslan Murashov sekä taitoluistelija Adelina Sotnikova eivät ole antaneet ainuttakaan dopingnäytettä RUSADA:lle vuonna 2017.

Kulizhinkov on moninkertainen maailmanmestari ja 500 metrin ME-mies. Hän kärsi aiemmin kilpailukiellon dopingrikkeen vuoksi. Murashov on yltänyt MM-mitaleille kolmesti, kun taas Sotnikova voitti Sothissa olympiakultaa yksinluistelussa. Hänet vapautettiin äskettäin dopingepäilyistä.

ESPN:n mukaan RUSADA on tehnyt tänä vuonna kymmenen kuukauden aikana 3782 dopingtestiä. Määrä on kasvanut viime vuodesta, jolloin testejä oli yhteensä 2556. Kahta kolmasosaa luettelossa olevista urheilijoista testattiin ainoastaan kerran, ja vain 299 urheilijaa testattiin kolmesti tai useammin.